Stig Inge Bjørnebye slår et slag for fotball og leksehjelp

UTVIKLER BARNEFOTBALL: Stig Inge Bjørnebye vil hjelpe fremtidens fotballspillere med lekser og kosthold på fritiden.

UTVIKLER BARNEFOTBALL: Stig Inge Bjørnebye vil hjelpe fremtidens fotballspillere med lekser og kosthold på fritiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Utviklingsansvarlig i barne- og ungdomsavdelingen i NFF, Stig Inge Bjørnebye, er med på å utvikle en nasjonal fritidsordning noe ulik den Elverum har hatt i snart fem år.

DEL

– Den hovedansvarlige er vår avdeling og vi vil tilby stimulerende opplæring og øke aktiviteten. Fotball er en ting, men også oppfølging på lekser og kosthold står også sentralt, sier Bjørnebye.

Han mener det er vitktig å fylle den tiden på dagen der foreldrene er på jobb og barna er hjemme fra skolen.

Ikke bare fotball

– Det er en glimrende anledning til å tilby allsidig fotballaktivitet i en periode på dagen hvor aktiviteten er for dårlig. Det er for mange frossenpizzaer, PC og dårlig TV i denne perioden av dagen, sier han.

I dette prosjektet er ikke fokuset bare på fotball, men også på pedagogisk leksehjelp og kostholdslæring.

– Vi vil ha et tilbud som er pedagogisk riktig, og få et bedre kosthold for alle. Dette er helhetelig, og vil ha oppfølging på flere arenaer. Leksehjelp og ting de trenger hjelp til – kompetanse er viktig, sier han.

Bjørnebye mener at det er veldig viktig at trenerne vet hva de holder på med og at det ikke blir helt tilfeldige opplegg.

– Altfor tilfeldig

– Vi vil ansette og drive utdanning. Det bør være kriterier for å være barnetrener. Det er altfor tilfeldig slik det er i dag. Det er en utfordring å lede 15-20 fire-åringer i aktivitet og se og forstå hver enkelt sine behov, sier Bjørnebye.

Dette har også FFO i Elverum satt fingeren på, der de er bekymret på det fotballfaglige og at barna ikke får den treningen de trenger og vil ha.

– Vi vil gjenninnføre løkkefotballkulturen. En tid hvor alle organiserte seg selv, lagde jevne lag og trente sammen på automatikk. I dag må vi i større grad organisere de, sier han.

Bjørnebye forteller at mange klubber har noe tilsvarende, men det er fotball i ren kopi av hva de får på ettermiddagen.

– Vi vil være et supplement og ønsker å lage et sunt og godt opplegg. Stramme opp klubbene og sørge for at de har en rød tråd i hvordan de utvikler fotballspillere, sier den tidligere Liverpool- og Rosenborg-spilleren.

Allsidighet

Han vet at Elverum Fotball har et liknende opplegg, men kan ikke uttale seg da han ikke har sett hvordan det gjennomføres i praksis. Østlendingen vet likevel at praksisen er noe forskjellig.

– De får et relativt helhetelig og fornuftig og såpass allsidig opplegg. Om det er hensiktsjmessig å gå påskøyter, spillebadminton eller klatre i trær, så gjør vi det, sier Bjørnebye.

Elverum Fotball har forsøkt å legge opp mest mulig aktivitet med ball. De jobber under mottoet at man skal trene på det man skal bli god på. Bjørnebye er uenig.

– Tror det er lite smart å være smal. Vi vil ha allsidig tilnærming på aktivitet, stor variasjon. Ikke to timer hvor vi står og slår innsidepasninger. Vi ser ikke for oss en kø av tullete akademitrening, sier han.

Likevel må han presisere at hensikten med tiltaket først og fremst er å bedre aktiviteten, selv om fotball er i sentrum.

– Fotball er selvfølgelig hovedarena, men vi vil tilby et bredt. Men det er vitkig å presisere at noen helt sikkert bare vil spille fotball, og da skal de selvfølgelig få lov til det, sier Bjørnebye.

100 lag

Han håper på at 100 klubber skal være med på prosjektet innen tre år..

– Først og fremst er det viktig å øke kompetansen, ikke rekrutteringen, sier Bjørnebye.

Artikkeltags