Verdens beste OL-bok

FORFATTERSUKSESS:Åge dalby fra Hamar opplever store dager som forfatter for tiden. Nå er boken hans om de olympiske sommerlekene kåret til verdens beste<I>Foto: Ola Matti Mathisen </I>

FORFATTERSUKSESS:Åge dalby fra Hamar opplever store dager som forfatter for tiden. Nå er boken hans om de olympiske sommerlekene kåret til verdens beste<I>Foto: Ola Matti Mathisen </I>

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Åge Dalby fra Hamar har skrevet OL-boken om Sommerlekenes historie som er kåret til årets beste OL-bok på verdensbasis. Nå er oppfølgeren om Vinterlekene klar for markedet.

DEL

Sammen med Per Jorsett (statistikk) og Jan Greve (bilder) skrev Åge Dalby i 2004 boken «Olympiske Sommerleker 1896 – 2004». Boken ble gitt ut på Akilles forlag i Oslo og hadde 324 sider. VG kåret boken til årets beste idrettsbok i Norge i 2004.
– Nylig fikk jeg beskjed fra Anthony T. Bijkirk i Nederland om at boken var valgt til årets beste OL-bok på verdensbasis, forteller en svært glad og overrasket Dalby.

Stor internasjonal anerkjennelse

Bijkirk er generalsekretær i International Society of Olympic Historians (ISOH) som har vurdert OL-bøker som ble gitt ut i forbindelse med OL 2004 i Athen og andre bøker med olympisk tema.
– «ISOH-prisen 2005» er av beskjeden økonomisk størrelse på 500 US-dollar eller cirka 3000 kroner. Derimot er den internasjonal anerkjennelsen og oppmerksomheten svært viktig. Jeg må innrømme at jeg ble like stolt som glad, da beskjeden kom. Det er også første gang denne prisen deles ut, slik at det var knyttet en viss spenning til utdelingen. Prisvinnerne blir invitert til OL-museet i Lausanne, Sveits, forteller Dalby, som i helgen er stevneleder for NM-arrangementene på skøyter i Vikingskipet.

Sterk jury

– Det faktum at boken blir delt ut etter sommerleker, som samlet deltakere fra 201 nasjoner, gjør prisen ekstra viktig for meg. Tallet på OL-bøker på verdensbasis er langt større i forbindelse med sommerlekene enn vinterlekene, sier Dalby.
ISOH-juryen består av to kanadiere, en amerikaner, en greker, en svenske, en tysker presidenten og en nederlender – i tillegg til en representant fra International Olympic Committee (IOC). I dette tilfelle Dick Pound fra Canada, som også er øverste leder for antidopingbyrået WADA.
– ISOH har 400 medlemmer i 50 nasjoner og er representert av eksperter/idrettshistorikere over hele verden. Alle de store nasjonene er med. Mange bøker blir omtalt i ISOHs internasjonale magasin som kommer ut fire-fem ganger i året. Min bok fikk svært god omtale, men at den skulle ende med internasjonal pris var utenkelig, forteller Dalby og fortsetter:

Ny bok på trykkeriet

– Sammen med Per og Jan har jeg også skrevet ferdig oppfølgeren – «Olympiske vinterleker 1924 – 2006». Den har over 550 sider og ligger i øyeblikket på trykkeriet. Boken blir ferdig til lansering i Oslo rundt 10. november. Bøkene er offisielle OL-bøker for Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og har forord av NIF-president Karl-Arne Johannesen, sier Åge Dalby.

Artikkeltags