Norge var aldri i tetkampen på stafetten og endte utenfor pallen i mesterskap for første gang siden Liberec-VM i 2009. I tillegg var det første gang uten norsk seier på kvinnestafetten på over tre år.

– Skal vi vinne skirenn, må alle marginer være på vår side. Skiene var dessverre ikke det i dag, sa Therese Johaug til TV 2.

Heidi Weng gikk åpningsetappen og måtte skuffet se at lagvenninnene aldri klarte å ta inn forspranget som tetlagene hadde skaffet seg.

– De andre bare lekte med oss i dag. Det var skikkelig kjedelig å se. Det er trist at smellen kommer den dagen du virkelig vil vinne, sa hun.

SE ÅGE DALBYS OL-DAGBOK NEDERST I SAKEN!

2Landslagssjef Egil Kristiansen måtte forklare seg om elendige ski etter stafettfiaskoen i OL lørdag. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix)

Stafettfiasko på «pill råtne» ski

Landslagstrener Egil Kristiansen måtte forklare seg for en haug av norske og utenlandske journalister etter løpet:

– Vi ønsker ikke å skylde på noen, men i dag hadde vi ikke gode ski, sa han.

– Jeg er selvfølgelig svært skuffet, det er det ingen tvil om. Utrolig ergerlig å bomme i årets viktigste renn.

Kristiansen fikk spørsmål om han var sint.

– Nei, det hjelper ingenting å bli sint. Vi er sammen om dette, sa landslagstreneren.

3Sveriges gullfeiring var godt i gang da Marit Bjørgen kom i mål på kvinnestafetten. Norges gullsjanser ble ødelagt av dårlige ski. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix)

Ankerkvinne Marit Bjørgen ble sendt ut på siste etappe over et halvt minutt etter lederlaget og var sjanseløs i forsøket på å ta inn det tapte. Da hun gikk inn til 5.-plass, hadde svenskene allerede feiret gullet i 53,6 sekunder.

– Jeg vil påstå at dette er en skandale. Vi hadde pill råtne ski, sa TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Skal vi vinne skirenn, må alle marginer være på vår side. Skiene var ikke det i dag, sa Therese Johaug.

– Som det ser ut i dag er det absolutt krise. Men vi sender dem jo ikke med vilje ut med dårlige ski, sa smøresjef Knut Nystad til TV 2.

Svenske Charlotte Kalla fikk skulderklappet 25 sekunder etter ledende Finland, men leverte en uimotståelig sisteetappe og ordnet svenskenes første gull i Sotsji-OL.

Finland fikk sølv og Tyskland bronse, mens Norge endte på en dypt skuffende femteplass. Bjørgen ble passert av Frankrike mot slutten.

Forrige gang Norge ble uten seier på en kvinnestafett var i verdenscupen i november 2009.

Kjedelig

Heidi Weng greide ikke å henge med de beste på første etappe. Hun tapte ikke mye, men vekslet på fjerdeplass 6,5 sekund bak russiske Julia Ivanova. Også Tsjekkia og Sverige vekslet foran Norge.

– Det er utrolig kjedelig at vi bommer når vi har vært i så god form, sa Weng.

– På skiathlon hadde vi perfekte ski, og da var tre norske blant de fire beste. I dag så det vel ut som vi ikke hadde verdens beste ski. Det er litt kjedelig.

Therese Johaug tok opp jakten på den andre etappen i klassisk stil, men det var en offensiv og respektløs Emma Wikén som tok kommandoen. Svensken fikk med seg finske Aino-Kaisa Saarinen og tyske Stefanie Böhler, mens det ble en luke til Johaug og de andre.

4Charlotte Kalla avgjør kvinnestafetten og sikrer Sveriges første gull i Sotsji-OL. (Foto: Carlos Barria, Reuters / NTB scanpix)

Problemer

Ved veksling var Johaug 13,4 sekunder etter ledende Sverige. Hun var passert også av Justyna Kowalczyk, som hadde gått Polen opp fra 11.-plass og vekslet som nummer fire.

På tredje etappe fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen problemer med farten til de beste i skøytingen. Kerttu Niskanen gikk Finland opp i ledelse og fikk med seg tyske Claudia Nystad, mens svenske Anna Haag falt av.

Jacobsen tapte stadig og vekslet som nummer fem 33,4 sekunder bak Finland, som hadde 5,8 sekunder til Tyskland, 25,7 til Sverige og 32,7 til Polen.

Krista Lähteenmäki fikk oppgaven med å forvalte Finlands ledelse, men verken hun eller tyske Denise Herrmann greide å stå imot Kalla.

LES MER OM OL HER!