Nå lærer hun danskene å gå på ski

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dansker på ski er nærmest et begrep her hjemme i Norge, men i København er det nå 2.500 lærevillige skientusiaster som tar rulleski og langrenn på alvor.

DEL

– Det har vært veldig spesielt, og ikke minst kjempemorsomt å få være i København i disse omgivelsene, og lære danskene teknikk på rulleski, sier Anita Moen til Østlendingen.

Hun har, sammen med datteren Karoline som også er instruktør,  nettopp gjennomført en treningsøkt med 40 dansker i Dyrehaven i København.

SE REPORTASJE FRA KØBENHAVN ØVERST I SAKEN!

Hjorten ruslet fredelig rundt på de grønne slettene langs løypa, og lot seg slett ikke bekymre over at byens befolkning har fått rullende ski på beina.

Og det er det heller ingen grunn til. Anita Moen innrømmer glatt at hun er overrasket over nivået, og roser deltakerne på kurset.

– Det er klart at det er variabelt hva de forskjellige kan. Her er det både nybegynnere og mer erfarne folk på rulleski, men det er mange som kan mye, og de er alle veldig interessert i å lære mer, sier den erfarne skidronningen fra Trysil.

Flere vil gå Birken

Og det skorter heller ikke på ambisjoner hos våre naboer i sør.

Flere av deltakerne på kurset, har som målsetting å delta enten i Birkebeinerrennet, Vasaloppet – eller begge deler til vinteren.

– Holder det med rulleskitrening som oppladning til Birken?

– De som skal gå Birken vil nok slite litt. Der er det mye diagonalbevegelser og bakker, og man må nesten ha trent på snø for å få feste når man kommer på langrennsski. I Vasaloppet er det nok litt enklere, men de som kun har rulleskitrening bak seg vil nok bruke forholdsvis lang tid på å komme seg gjennom rennet, sier Moen, som håper danskene vil oppsøke snøen når vinteren kommer.

– Aller helst ønsker jeg selvsagt å få dem til Trysil, men det viktigste er at de kommer seg på snø. Vi nordmenn, og spesielt vi som er fra Hedmark, er heldige som har snø halve året. Det gjør at ungene får gått mye på ski, og at de får med seg viktig erfaring allerede fra barndommen. Danskene får jo ikke den erfaringen naturlig, men jeg er overrasket over at hvor flinke mange av dem er. Og er man villig, kan man lære i alle aldre, påpeker den rutinerte skiinstruktøren.

2.500 medlemmer

Og uansett om man har som mål å komme seg på snø eller ikke, rulleski er blitt en meget populær treningsform i det flate landet.

– Det er faktisk 2.500 medlemmer i København Skiklubb, og 400 av dem er aktive på rulleski. Det er en flott treningsform, som gir liten slitasje. Man får trent hele kroppen, og det er lett å få opp pulsen. Og for meg er det kjempehyggelig å komme hit og påvirke dem litt faglig, understreker Anita Moen.

SE REPORTASJE FRA KØBENHAVN HER:

Artikkeltags