- Karstein sa før VM i Sapporo at jeg kom til å ta medalje der. Mamma og pappa ble litt irriterte, de sa han ikke kunne legge sånn press på meg, sa Therese Johaug til VG i Val Senales i forrige måned.

Karstein fikk rett i 2007. Johaug fosset fra Aino Kaisa Saarinen og tok en svært overraskende VM-bronse på tremila. Det definitive gjennombruddet til den da ukjente Dalsbygda-jenta. 

Siden har hun blitt hele landets langrennsprinsesse.

Onsdag har VG Nett mer om saken. 

Sikker på gull

Foran tremila i Kollen i 2011 la Karstein lista noe høyere. 

- Jeg følte meg helt sikker på at hun kom til å vinne tremila. Jeg så det da hun kom i mål etter sin stafettetappe, 13/14-økt (hard økt) foran mesterskapet som hun sa gikk ræva. Det var det samme som skjedde foran Sapporo. Jeg trakk paralleller og sa hun ville vinne gull på tremila, sier Karstein til VG.

Og igjen fikk Karstein rett. Og etter Kollen-VM har ikke verden stått stille for Therese Johaug. 

- Foran 10 kilometeren under VM i Val di Fiemme (2013) var jeg helt sikker på gull. Jeg sa det til broren vår. Han satte penger på det, 200 kroner. Han vant 700-800 kroner, forteller Karstein og ler.

Har hatt ståltroen

Therese Johaug har alltid vært en familiekjær jente og tyr alltid til trening i Dalsbygda når formen skal finpusses eller om ting ikke er helt som de skal. Den lille tida hun får med familien er gull verdt. 

- Han har alltid hatt ståltroen på meg. Han sa jeg kom til å lykkes. Jeg hører med et ekstra øre når han sier noe. Bestefar var også sånn, sier Therese Johaug.

Bestefaren het også Karstein. 

Tror hun vinner på Beitostølen

- Det er jo en ting vi må spørre om, blir det noe gull til Therese denne sesongen?

- Den skal være veldig god som henger på henne på 15 kilometer med skibytte, jeg mener hun har best odds der. Og på 10 kilometer skøyting. Dersom de har like gode ski som konkurrentene, så tror jeg Norge tar stafettgullet. Tremila blir hardest å ta individuelt. Jeg tror ikke Therese vinner den. Jeg tror Marit (Bjørgen) eller Justyna (Kowalczyk) vinner. Men jeg håper jo på Therese, svarer Karstein og legger til:

- Det skal mye til om hun ikke vinner i helgen også. Hun er i god form.