Gå til sidens hovedinnhold

OL-ekspert Åge Dalby er Østlendingen-guide under hele OL

Artikkelen er over 7 år gammel

Åge Dalby er den i Norge som kan mest om olympiske leker og interessen ble først tent i Nordskogbygda. Hver dag under OL kan du se Dalby med aktuell OL-historie på Ø-tv.

Hallgeir Brenden, Halvor Næss og Hjallis. Østlendingen og NRK radio.

Personlig rekord på 18 meter i Halvorsberget og synet av langrennsløpere med navn som Liberg og Nyberg fra Trysil med blafrende bukser og en vanvittig fart. Det var i Nordskogbygda i Elverum, jeg var smågutt og interessen for OL kom for fullt, sier Åge Dalby.

Heiden og Maier

Etter fire år i Åmot og fire år i Nordskogbygda, kom Åge Dalby til Hamar i 1953. I nabohuset bodde skøyteløperen Ivar Martinsen. I 1953 var det skøyte-EM på Hamar. En storøyd østerdøl fikk se naboen ta bronse. Etter den dagen har skøyter vært det helt store for Åge Dalby.

- Det er vanskelig å plukke ut mine sterkeste OL-minner. Men jeg fikk oppleve at Eric Heiden tok fem gull under lekene i Lake Placid i 1980. Sterkt. Og jeg fikk oppleve at Fred Anton Maier ikke tok gull på 10.000 meter i Grenoble i 1968. Svensken Johnny Höglin gjorde det umulige mulig. Absolutt ingen trodde svensken kunne slå Maiers fenomenale tid på 15.23.6. Alle tok feil, sier Dalby som runder 70 år midt i OL, 16. februar.

Hver dag på ØstlendingenTV

Dalby ble journalist og redaktør. Han jobbet i ulike roller i Østlendingen, VG, Dagbladet, NRK og Vi Menn. I 2002 ble han ansatt som direktør for Norges Olympiske Museum i Lillehammer. I 2011 gikk han av med pensjon, men har fortsatt som forfatter av ulike bøker og publikasjoner. I tillegg innehar han flere verv innen idrettsbevegelsen.

Hver dag under OL tar Åge Dalby oss med til OL-museet på Lillehammer og forteller en historie om en av dagens øvelser. Hvor ble det av fakkelholderen fra OL i Oslo 1952 og hva lå bak Sonia Hennies eventyrlige karriere. Mye fakta og gode historier blir servert på Østlendingen-tv hver dag.

1500 meter helt åpen

Dalby liker ikke å tippe, særlig ikke med hjertet. OL-eksperten mener de fleste gjør det. De regner med at alle de norske favorittene har dagen og alle de utenlandske utfordrerne ikke har dagen.

- Vi skal være veldig godt fornøyde med 15 medaljer i Sotsji. Det kan godt bli fem gull, tre-fire sølv og resten bronse. Jeg tror vi får gull i skiskyting, langrenn og super-G. Den mest åpne distansen mener jeg er 1500 meter skøyter for menn. Rundt ti løpere fra sju-åtte nasjoner kan vinne. Håvard Bøkko er en av dem. Han er en stor idrettsutøver, men dessverre har altfor få har skjønt det. Han blir framstilt som en som ikke lykkes. Det må være fordi dagens journalistikk i for stor grad er supporter-skapt og ikke baserer seg på fakta, sammenligninger og prestasjoner, avslutter Åge Dalby.

SE FØRSTE EPISODE UNDER:

Kommentarer til denne saken