(Nettavisen)

Onsdag er det costaricansk fotball på langoddsprogrammet. Det er en liga som norske fotballfans har liten kjennskap til, men en av klubbene i den costaricanske ligaen har vært storleverandør av spillere til Eliteserien.

Ca 232 millioner kroner i Eurojackpot-potten fredag. Lever kupongen her!

Det har vært 25 spillere fra Costa Rica i eliteserien. Hele ni av dem har kommet fra samme klubb, Deportivo Saprissa.

Deyver Vega spiller for Vålerenga, men han ble hentet til norsk fotball av Brann i mars 2016. Da spilte han for Deportivo Saprissa. Etter 13 mål på 56 kamper for bergenserne ble han i januar i fjor solgt til Vålerenga.

Jorge Alejandro Castro signerte for Start i desember 2012. Den costaricanske spissen kom fra Deportivo Saprissa. Castro spilte 43 kamper for Start og scoret elleve må for sørlendingene. Han var også innom Brann og Sarpsborg. I Brann scoret han seks mål på 18 kamper, mens i Sarpsborg 08 ble det 14 kamper og to mål. I 2016 dro han tilbake til Costa Rica, der har han spilt for flere klubber i toppdivisjonen. Nå spiller han for Grecia som ligger på niendeplass.

335 millioner kroner i Vikinglotto-potten onsdag. Lever kupongen her!

Alonso Solis ble hentet til Brann fra Saprissa i 2002. Han hadde tidligere spilt for Universidad Catolica (Chile) og OFI Kreta (Hellas). Costaricaneren slet med å finne seg til rette med familien og ønsket seg snart tilbake til gamlelandet. Solis dro tilbake til Saprissa etter én sesong i Bergen.

Douglas Sequeira spilte 63 kamper for Tromsø i eliteserien og scoret syv mål. Midtbanespilleren kom til Alfheim fra MLS-klubben Salt Lake City, men 42-åringen startet fotbalkarrieren i Saprissa før han hentet til U21-laget til Feyenoord. Deretter var han innom Karlsruher SC i tysk 2. Bundesliga, før turen gikk videre til USA hvor han spilte i Chivas USA og Salt Lake City. Sequeira spilte de siste årene i Saprissa før han la opp.

Mynor Javier Escoe Miller kom på lån til Stabæk fra Saprissa i august 2016, men oppholdet hos bæringene ble ingen suksess. Angriperen var tilbake i Saprissa i januar 2017.

Christian Bolanos kom til danske OB fra Saprissa i 2007. Før han havnet i OB var Bolanos også i Branns søkelys, men etter bare ett år i Danmark ble han hentet til Start. At han havnet i norsk fotball var egentig litt overraskende. Han ble nemlig kåret til den tredje beste spilleren i klubb-VM i 2005, var en stund utleid fra Deportivo Saprissa til Charlton. Engelskmennene ville kjøpe costaricaneren, men han fikk ikke oppholdstillatelse. Han var også på prøvespill i Liverpool, men istedet for Anfield ble det Sør Arena. Costaricaneren spilte 45 kamper for Start i perioden 2008–2010. Han debuterte med to mål i sin første seriekamp mot Strømsgodset. Bolanos scoret 13 mål for sørlendingene. Han forlot Sørlandet til fordel for spill i FC København i august 2010. Nå spiller han for Saprissa i hjemlandet.

Bolaños er ikke eneste spilleren med en fortid i norsk fotball. Michael Barrantes er et annet navn norske fotballfans husker. Midtbanespilleren ble kjøpt av Aafk sommeren 2010 fra Deportivo Saprissa. Han spilte 103 kamper for sunnmøringene før han ble solgt til den kinesiske klubben Shanghai Shenxin. Nå er han tibake i hjemladet, hvor han spiller for serieleder Saprissa.

Celso Borges Mora kom til Fredrikstad fra Saprissa i 2009. Han var da en spiller som var kjent blant speidereliten i Fotball-Europa, og mange ble overrasket at costaricaneren valgte å dra til Norge. Han ble sammenlignet med den tyske stjernespilleren Michael Ballack. At han var en klassespiller viste han tidlig, og han havnet senere i spansk La Liga hvor han spilte i Deportivo La Coruna. Nå spiller han i den tyrkiske toppserien for Göztepe, hvor han er agkamerat med den tidligere Viking-spilleren Zlatko Tripić.

Heiner Mora gikk fra Saprissa til Hønefoss BK i forkant av 2012-sesongen. Den costaricanske høyrebacken brøt kontrakten med Hønefoss og forlot Ringerike i juli 2013 etter mye turbulens. Han savnet kone og barn i hjemlandet. Det førte til depresjon og selvmordstanker. Språkproblemer var også en årsak til at spilleren mistrives i Hønefoss.

Daniel Torres kom til Tromsø fra Deportivo Saprissa i 2005 Han spilte én sesong på Alfheim før turen gikk videre til svenske Bodens BK Han var tilbake i norsk fotball igjen i 2008. Da spilte han tolv kamper for Bryne.

Ca 232 millioner kroner i Eurojackpot-potten fredag. Lever kupongen her!

Her er andre costaricanere i norsk fotball

Brann-spilleren Bismar Acosta er også costaricaner, men han har ikke spilt for Saprissa. Stopperkjempen ble før 2013-sesongen hentet til Start fra Belén. Han spilte et par sesonger på Sørlandet før han ble kjøpt av Brann.

Randall Brenes kom til Bodø/Glimt fra Cartaginés. Han spilte 54 kamper og scoret 15 mål for nordlendingene i perioden 2005-2008. Han har også vært innom Kongsvinger og Sandnes.

Roy Miller spilte i Norge fra 2005 til 2009. Han ble hentet til Bodø/Glimt fra Cartaginés, og etter 52 kamper for nordlendingene skrev han under for Rosenborg i februar 2008. En kneskade ødea for ham på Lerkendal, og i 2010 gikk veien videre til Red Bull NY. Etter mange år i den amerikanske ligaen MLS dro han hjem til Costa Rica og Saprissa i fjor høst.

Den defensive midtbanespilleren Rodolfo Rodríguez spilte 24 kamper og scoret tre mål for Haugesund i perioden fra 2007-2008. Han startet den profesjonelle karrieren i Deportivo Saprissa, men kom til Haugesund fra Brujas.

Haugeund har hatt flere costaricanere i stallen. Carlos Castro spilte 2007-sesongen i Haugesund. Han kom fra Alajuelense, men etter bare 26 kamper på Haugalandet vendte han nesen hjemover igjen.

Diego Gerardo Calvo Fonseca spilte 34 kamper for Vålerenga i perioden 2013-2014. Han kom fra Alajuelense. Han har senere spilt for Saprissa i hjemlandet, men er nå i spanske Intercity SJ.

Cristian Gamboa kom til Fredrikstad fra Águilas i Costa Rica i 2010. Han spilte også en periode i Rosenborg, men ble ingen hit i den norske eliteserien. Etter at han dro fra Trondheim har han vært innom West Brom og Celtic Nå spiller han for Bochum i tysk 2 Bundesliga.

Mayron George var på lån i Vålerenga fra FC Midtjylland sist sesong. Denne sesongen er han på lån i ungarske Honvéd.

Giancarlo González spilte 34 kamper for Vålerenga i perioden fra 2012-2013. Han kom til den norske eliteserien fra Alajuelense. Etter oppholdet i Oslo har han vært innom Palermo og Bologna i Italia. Nå spiller han for LA Galaxy i USA.

Juan Diego Madrigal inngikk en ett års åneavtale med Fredrikstad i 2013. Han kom fra Santos Guápiles, men kontrakten hans ble terminert etter kort tid på grunn av de økonomiske problemene hos FFK. Dermed endte han opp i Saprissa i hjemlandet. Nå er han i meksikansk fotball.

Pablo Herrera Barrantes spilte 28 kamper og scoret fem mål for Aalesund i perioden 2009-2011. Han kom til Sunnmøre fra costaricanske Alajuelense.

David Myrie spilte to kamper for Fredrikstad i 2011. Han kom fra Limón.

Fernando Paniagua kom til norsk fotball fra C.F. Universidad de Costa Rica Han spilte 15 eliteseriekamper for Start i 2014-sesongen, men dro hjem igjen etter kun én sesong på Sørlandet.

Yherland MacDonald spilte for Fredrikstad i 2006. Han slet med skader store deler av sesongen. Costaricaneren valgte selv å ikke forlenge kontrakten med Fredrikstad, som gikk ut 31. desember 2006.

Pablo Arboine skrevet under en treårsavtale med Sarpsborg 08 i fjor. 21-åringen kom fra AD San Carlos, og er nå leid ut igjen til klubben han kom fra ut sesongen.

Den costaricanske spissen Bryan Rojas kom på lån ti Tromsø fra den lille klubben AD Carmelita i landets hovedstad San José i fjor. Tromsø sikret seg en opsjon om kjøp fra og med 2020, men den benyttet de seg ikke av. Denne sesongen spiller han for Herediano i Costa Rica.

Disse kampene fra Costa Rica er på Langoddsen onsdag

20 mai kl. 22.55: Klikk her for å spille på AD Municipal Grecia - Perez Zeledon

20. mai kl 22:55: Klikk her for å spille på La U Universitarios - Santos De Guapiles

21. mai kl 01:00: Klikk her for å spille på AD San Carlos - Adr Jicaral

21. mai .03:55: Klikk her for å spille på Deportivo Saprissa - CS Herediano

Trykk her for å finne hele oddsprogrammet