(Hamar Dagblad)

Hamar sentrum, Maxi storsenter, CC Hamar går sammen med Hamar kommune og Hamar Taxi i gang med gratis utkjøring av varer for å hjelpe butikkene i byen som sliter, og for å gi innbyggerne et nytt tilbud og for å redde arbeidsplasser.

Frykter mangfoldet ryker

Bakgrunnen er at man i formannskapet i Hamar kommune har sett på lokale tiltak til næringer og bransjer som sliter, og som ikke blir fanget opp av de sentrale støttetiltakene.

Ordfører Einar Busterud er redd for at mangfoldet i byen skal forsvinne:

– Ta et sted som ølbaren Gullkorn, som ikke er noen stor butikk økonomisk, men som i seg selv er en attraksjon som har veldig mye å tilføre byen Hamar. De store kjedene vil nok overleve. Jeg er opptatt av underskogen.

– I den situasjonen vi har i samfunnet nå, hvor vi får en voldsom digital dreining i handlevanene våre, så er det en åpenbar fare for folk begynner å handle fra sofaen. Det er den store utfordringen: Hvis vi vil ha et byliv, en levende by og en levende region etterpå, så har vi alle et ansvar for å redde det nå.

– Det nytter ikke å komme og si at man savner favorittbutikken i desember. Det er nå du bestemmer om den butikken du liker faktisk er der til jul, sier Busterud.

Nå maner han og butikkene til en lokal handledugnad for å redde byens handelstilbud:

– Vi er avhengige at folk handler lokalt, istedenfor at de bruker nettet. Og nå er det ikke Brumunddal og Stange mot Hamar, eller CC Hamar mot Maxi storsenter og sentrum. Det er netthandel mot lokalhandel. Så enkelt er det.

Han anslår at handelsnæringen alene sysselsetter 2.000 mennesker i Hamar. I tillegg kommer lokale leverandører av varer som er avhengig av Hamar-butikkene.

– Et regnestykke: Hvis alle i Hamar handler for i snitt 100 kroner om dagen på nettet, er utgjør det en milliard kroner på et år.

Derfor har kommunen tatt et initiativ til at det skal bli enklere å handle lokalt under koronakrisen. Med en ny transportordning av varer.

Slik fungerer det

Senterleder Nina Utkilen hos CC Hamar forklarer hvordan systemet vil fungere for alle aktørene i Hamar som er med i ordningen:

– Gjennom nettsider og Facebook vil vi markedsføre hvordan kundene skal kunne benytte seg av hjemkjørte varer. Man betaler på nett, ofte gjennom Vipps, så vil butikken sørge for å pakke varen. Fra klokka 15 hver dag så vil Hamar Taxi kjøre varene rett hjem til kundene.

Utkjøringen er gratis for kunden. Den eneste begrensningen i tilbudet er at varene kjøres ut innenfor en radius på sju kilometer.

– Det vil komme andre initiativ etter hvert, fra enkeltpersoner og andre aktører som er opptatt av å holde trøkket oppe i Hamar, varsler Busterud.

– Er det noe butikk i dette for dere taxisjåfører?

– Det er uansett bedre enn å stå stille. Vi står veldig mye på holdeplassene om dagen. Litt er bedre enn ingenting, sier Moberget, og røper at kommunen vil betale en fastpris på 75 kroner per pakke de kjører ut.

Nye muligheter

Sentrumskoordinator Anne Dobloug mener ordningen kan by på nye muligheter:

– Dette er jo et kjempefint tilbud for mange småbutikker som til nå ikke har hatt noen utkjøringsordning. Mange blomsterbutikker og serveringssteder har allerede en veletablert utkjøring. Men, med dette tilbudet så slipper små aktører å kjøre ut varer til sine kunder etter butikktid. Positivt! sier Dobloug.

– Når dette ble lansert blant butikkene våre så var det et eneste stort hurrarop, for mange sliter virkelig om dagen. Når de kraftigste tiltakene ble satt inn så var det omtrent som å trykke på av-knappen, forteller Nina Utkilen fra CC Hamar.

– Myndighetene har ikke bedt om at detaljhandelen skal stenge ned, så jeg tenker at dette handler også litt om inkludering. Det er folk i samfunnet som skal være i karantene, og så har vi de som er i utsatte grupper, som i disse dager skal holde seg hjemme. Nå kan også disse gruppene av mennesker få tilbud om lokal handel, sier styreleder i Hamar sentrum, Eirik Tafjord Løvoll.

– Dugnad har vært et sentralt ord i det vi er igjennom nå. Nå er alle vi i samme båten og ingen er skånet. Viruset rammer absolutt alle. Men nå blir det en ny type dugnad, som dreier seg om hva slags samfunn vi skal ha når dette er over. Vi skal tilbake til en normalsituasjon, og de valgene hver enkelt av oss tar nå vil diktere av hva som er igjen av arbeidsplasser, nærbutikker og lokaltilbud, sier senterleder for Maxi storsenter, Christopher Castberg.

I første omgang skal utkjøringsordningen testes ut fram til 18. april.

Deretter skal man evaluere effekten av tilbudet, samtidig som man vet mer om hva de nasjonale myndighetene gjør med tiltakene rundt koronaviruset.