Analytikere positivt overrasket over regjeringens oljepengekutt

Finansminister Siv Jensen (Frp) skur oljepengekrana litt igjen til neste år. Det får hun ros for fra ekspertene. Her på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 mandag formiddag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) skur oljepengekrana litt igjen til neste år. Det får hun ros for fra ekspertene. Her på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 mandag formiddag. Foto:

Av

Regjeringen får ros av analytikere for å kutte i oljepengebruken med anslagsvis 2,6 milliarder kroner neste år.

DEL

Regjeringen overrasket med å kutte ned på oljepengebruken i forslag til neste års statsbudsjett fra 246,2 milliarder kroner i år til 243,6 milliarder kroner til neste år. Det gir en såkalt negativ budsjettimpuls, som betyr at regjeringen ønsker å roe ned temperaturen i norsk økonomi noe.

– Budsjettet strammer litt mer til enn vi hadde trodd på forhånd, så vi er positivt overrasket, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

– Det var overraskende stramt, men reflekterer at det går godt i norsk økonomi, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til e24.no

Det er første gang siden Erna Solbergs mannskap inntok regjeringskontorene i 2013 at det kuttes i oljepengebruken, skriver nettstedet.

På vei mot overoppheting

Professor i sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo, Halvor Mehlum, sier det er fornuftig at regjeringen legger opp til å kutte oljepengebruken, siden den økonomiske veksten går godt, og arbeidsledigheten er ventet å synke ytterligere.

– Det er interessant at de holder seg godt under handlingsregelen på 3 prosent, og det skyldes nok at oljefondet har blitt så stort. Norsk økonomi hadde ikke tålt det om de skulle brukt 3 prosent av fondet, så dette er et helt riktig budsjett, sier Mehlum.

– Det er også bra at de benytter anledningen til å la fondet vokse litt, fordi det er ikke grunn til å tro at det vil vokse like mye fremover, påpeker han.

DnBs Kyrre Aamdal peker på at norsk økonomi faktisk kan være på vei mot en viss overoppheting.

– Ventet vekst i norsk økonomi er på 2,5 prosent, som er høyere enn trend-veksten, og vi ser en videre nedgang i arbeidsledigheten. Da er det bra at de er tidlig ute og strammer til, slik at de ikke kommer i en situasjon hvor de må stramme mer brått til, sier han.

Aamdal sier DNB i forkant trodde på en høyere oljepengebruk fordi oljefondet har vokst betraktelig det siste året, og fordi man antok at de fire regjeringspartiene fort ville ty til mer pengebruk for å løse opp i prioriteringskonfliktene seg imellom.

– Derfor er vi positivt overrasket, sier han.

LO og NHO fornøyde

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier den forsiktige innstrammingen av oljepengebruken synes riktig i dagens situasjon.

Overfor NRK understreker Dørum at de økonomiske utsiktene er blant de høyeste som er lagt fram.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO synes nøkkeltallene ser «relativt greie ut».

– De er basert på noe optimistiske prognoser, men er godt innenfor feilmarginen vi må regne med. Noe mindre oljepengebruk tror jeg at står seg godt i dagens situasjon. Det som er viktig, er hvordan vi bruker oljepengene for å få mest mulig sysselsetting, sier Bjørnstad.

(©NTB)

Artikkeltags