Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om KrF skulle følge Venstre og trekke seg ut av budsjettforhandlingene betyr ikke det automatisk regjeringskrise, sier eksperter.

DEL

– Det blir ikke regjeringskrise. I hvert fall ikke denne uken, sier Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, til Aftenbladet.

Han understreker at dersom KrF skulle trekke seg fra budsjettforhandlingene onsdag, så har regjeringen fortsatt tid til å søke støtte fra andre partier og finne andre løsninger på situasjonen.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Strøyer Aalborg, sier det er vanskelig å si hva KrF vil komme til å gjøre, og at de frykter en tapssituasjon uansett.

– De frykter å komme i en situasjon der de får skylda for å redde Frp, en svekket regjering som ikke ønsker et grønt skifte, deres innvandringspolitikk med Sylvi Listhaug eller hennes retorikk. Og på den andre siden frykter de å bli partiet som får skylda for å vippe landet ut i en regjeringskrise, sier Berit Strøyer Aalborg til NTB.

Ren Høyre-regjering

Skulle KrF følge Venstre og trekke seg ut av forhandlingene, kan statsminister Erna Solberg (H) også gjøre som Gro Harlem Brundtlands rene Arbeiderparti-regjering gjorde på 80-tallet, sier Aarebrot.

– Hun kan be om en fullmakt til å styre videre for en gitt, kort periode mens en leter etter nye muligheter for flertall, sier Aarebrot.

Andre alternativer kan være en ren Høyre-regjering, som må søke støtte i Stortinget fra sak til sak, eller en regjering bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Uinteressant for Ap

Dersom det skulle bli regjeringskrise, vil Ap-leder Jonas Gahr Støre være lite interessert i å danne regjering kun et snaut år før stortingsvalget, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Jeg tviler på at Ap vil ta regjeringsmakten nå. Opposisjonspartiene kommer i alle fall til å bruke disse budsjettforhandlingene mot regjeringspartiene for det det er verdt, sier Aardal til Nettavisen.

Aarebrot sier seg enig i dette, men mener scenarioet er usannsynlig.

– Det er jo helt utopisk at Solberg skulle gjøre noe slikt. Hva skal hun gå til valg på da? Det ville være en fullstendig fallitterklæring fra den borgerlige siden, som i dag har flertall på Stortinget, sier Aarebrot.

Ikke avtalt spill

Den politiske redaktøren i Vårt Land mener forhandlingsbruddet overhodet ikke er avtalt spill fra Venstre og KrFs side, der Venstre redder miljøprofilen sin og KrF regjeringen.

– Det er mer prestisje i firepartiprosjektet for Venstre enn det er for KrF. KrF har i større grad holdt døren oppe for Arbeiderpartiet, mens Venstre har vært tydelige på ønsket om et borgerlig samarbeid, sier Strøyer Aalborg.

Hun minner om at Hareide tidligere har uttalt at KrF ikke ønsker å være alene som sentrumsparti og forhandle med regjeringen.

– Det tror jeg fortsatt er sant. Men det betyr ikke at de ikke kan, sier Strøyer Aalborg.

LES OGSÅ: Venstre bryter budsjettforhandlingene

Artikkeltags