Fortsatt ingen budsjettavklaring

Reporter: Anne Marjatta Gøystdal / NTB Foto og redigerer: Sebastian Holsen / NTB

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Heller ikke partiledernes møte på hemmelig sted fredag ettermiddag førte fram. Høyre og Frp vil lørdag presentere sitt siste tilbud til statsbudsjett, mens KrF forbereder seg på en situasjon med kabinettsspørsmål.

DEL

Selv etter intens møtevirksomhet fredag er det altså ikke oppnådd enighet om neste års statsbudsjett.

Regjeringspartiene vil på en pressekonferanse lørdag presentere det siste budsjettilbudet de har forelagt Venstre og KrF, opplyser kilder til NTB.

Tilbudet vil bli lagt fram i finansdebatten mandag, og da vil de to støttepartiene ta stilling til om de skal støtte forslaget subsidiært eller avvente et eventuelt kabinettsspørsmål fra statsminister Erna Solberg (H).

En kilde opplyser til NTB at KrF er skeptiske til å subsidiært støtte et budsjettforslag partiet ikke er enig i, og forbereder seg derfor på en situasjon hvor det blir stilt kabinettsspørsmål.

Det vil være en mye bredere politisk vurdering som ligger til grunn for å redde regjeringen i en slik situasjon.

Hemmelig sted

Statsminister Erna Solberg (H) hastet fra møte til møte fredag i et siste forsøk på å redde regjeringens budsjett. (Foto: Heiko Junge /NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) hastet fra møte til møte fredag i et siste forsøk på å redde regjeringens budsjett. (Foto: Heiko Junge /NTB scanpix)

I nok et forsøk på å bli enige, møttes de fire partilederne fredag ettermiddag til samtaler på et hemmelig sted. Verken Trine Skei Grande (V) eller Knut Arild Hareide (KrF) visste hvor de skulle, men ble hentet i en bil for å bli kjørt til møtet med statsministeren og finansministeren.

Men det om lag fire timer lange møtet førte ikke fram, og Venstre-lederen dro tilbake på Stortinget, mens Hareide dro hjem.

Sammen med sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik, satt Skei Grande fredag kveld bak lukkede dører på stortingskontoret for å jobbe fram et svar til tilbudet som lå på bordet. Ifølge Venstre-lederen har det ikke vært noen utvikling i løpet av dagen.

– Nei, dette er ekstremt krevende. Det mest krevende jeg har vært med på, sier hun.

– Pakke på 6 mrd.

Det siste tilbudet fra regjeringspartiene inneholdt en pakke på over 6 milliarder kroner for å oppnå enighet, skriver Stavanger Aftenblad. Pakken skal inneholde 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak, blant annet satsing på jernbane.

Videre skal det være 1 milliard kroner til familietiltak, inkludert kontantstøtte, og 1 milliard kroner til forskning og utvikling.

Noen av midlene skal være nye penger, mens andre skal være omdisponeringer. Noen av de friske midlene skal komme fra asylområdet.

Droppet kongen

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke optimistisk med tanke på en borgerlig budsjettenighet etter at den siste skissen ble lagt fram. (Foto: Heiko Junge NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke optimistisk med tanke på en borgerlig budsjettenighet etter at den siste skissen ble lagt fram. (Foto: Heiko Junge NTB scanpix)

Ifølge Aftenbladet skal de fire partiene ha satt en frist for å bli ferdig i løpet av helgen, og de skal ha blitt enige om at de ikke skal forhandle natten før finansdebatten mandag.

Både Erna Solberg og Siv Jensen droppet statsråd og innkalte sine respektive stortingsgrupper til ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag.

De to nøyde seg med knappe kommentarer om at de jobber hardt for å få til en løsning.

Regjeringspartiene mener tilbudet bør være godt nok til å sikre en avtale mellom alle de fire partiene – selv om den omstridte bilpakken ligger fast.

Kan gå

Både Venstre og KrF har imidlertid vært tydelig på at de mener bilpakken er uforenlig med et reelt grønt skifte. De mener pakken, som består av både avgiftsøkninger og avgiftslettelser til landets bilister, gir i sum en premiering av fossilbiler.

Fristen for å fremme budsjettforslag går ut mandag morgen klokka 8.30. Halvannen time senere starter finansdebatten i Stortinget. Etter hvert som fristen nærmer seg, øker muligheten for at Solberg vil stille kabinettsspørsmål under finansdebatten, det vil si true med å gå av hvis hun ikke får støtte for budsjettet.

LES OGSÅ:

Artikkeltags