Gå til sidens hovedinnhold

Statsministeren tar ikke helt ferie

Artikkelen er over 2 år gammel

21 statsråder står klare til å styre landet når statsminister Erna Solberg (H) tar sommerferie.

Fellesferien er i gang, og departementenes arrangementskalender er relativt tom. Den andre uken i juli er det kun kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) og justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) som representerer regjeringen ved sju anledninger øst, sør og vest i landet.

Mens Mæland har rangorden som nummer seks etter statsministeren, er Kallmyr statsråden med «lavest» rangorden. Det vil si at de øvrige 20 statsrådene kan steppe inn for Solberg før justis- og innvandringsministeren eventuelt må fungere i hennes rolle.

– Trenger ingen ferievikar

Det er Statsministerens kontor (SMK) som har lagt ut oversikten for å besvare spørsmål om hvem som overtar styringen når regjeringssjefen Erna Solberg reiser på sommerferie.

– Selv om statsministeren tar en velfortjent ferie, kan hun kontaktes om det er nødvendig. Hun holder kontakten med både kontoret og regjeringsapparatet, og trenger dermed ikke en ferievikar, skriver SMK.

Det kan likevel være oppgaver der noen må fungere i statsministerens rolle, og da er det rangordningen i regjeringen som avgjør. I dagens regjering er det partilederne Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som er øverst på rangstigen.

Feriekabal for statsrådene

Det finnes også en uformell stedfortrederordning statsrådene imellom. «Ferievikarene» kan imidlertid ikke treffe avgjørelser av betydning i kollegaens departement. Da må det i så fall gis en fullmakt om settestatsråd i hver enkelt sak – gitt ved kongelig resolusjon

For ledelsen av Utenriksdepartementet, som samhandler med en rekke land hvor fellesferien er lagt til andre uker, er det gitt egne fullmakter.

Det er med andre ord alltid noen som er på jobb selv om store deler av Norges befolkning er i sommerferiemodus.

Kommentarer til denne saken