Fredag var det klart for kake, blomster, gode ord og noen tårer ved Synsam Kremmertorget. For sannelig er det spesielt både for kunder og ansatte nå som Steinar Eriksen (65) fra Elverum skal gi seg som optiker og butikkleder. Hovedpersonen sjøl må da også innrømme at det blir litt rart å ikke skulle gå på jobb som vanlig framover.

– De første ukene vil det vel føles som om jeg har ferie. Men etter det? Det får tiden vise. Men jeg skal da klare å fylle tida med noe. Også bor jeg bare rett bak her, så jeg kan rusle innom så fort savnet blir for stort, smiler han.

Vurderte Forsvaret

En del optikere hører til familier der yrket har gått i arv fra generasjon til generasjon. Slik er det ikke med Steinar.

– Nei, ingen av mine jobbet med noe slikt. Men mor hadde en god venninne, og hennes sønn begynte å studere optikk etter videregående. Det dro meg inn i det også, sier Steinar.

– Opprinnelig tenkte jeg på elektrooptikk i Forsvaret, du vet det som har med alt fra nattkikkerter til lasersikter å gjøre. Men da jeg var på sesjon, spurte jeg dem om hva slags jobbmuligheter det eventuelt ville gi meg i det sivile. Da fikk jeg ikke svar en gang! Dermed var vegen kort til å søke meg inn på optikerutdanningen på Kongsberg, ler han.

Jobb i hjembyen

Som nyutdannet fikk Steinar kjapt jobb i hjembyen, hos Jürgen Cabanis, som drev optikerforretning i Storgata. Det er 46 år og en svimlende utvikling siden.

– Da jeg startet, var det å være optiker et håndverksfag. I dag er det et helsefag. I tillegg har det vært nærmest en revolusjon med tanke på hva slags hjelpemidler og apparater vi kan bruke, sier Steinar, som sjøl har tatt flere runder med etterutdanning for å holde seg oppdatert i yrket.

– Men i bunn og grunn handler det om det samme. Å gi folk best mulig syn.

– Heldigvis fanger vi opp flere i dag, slik at de får riktig hjelp. Men all skjerm- og mobilbruken er synskrevende, og gjør at flere blir nærsynte. Derfor anbefaler vi alltid at du tar deg noen små pauser fra pc'en i løpet av dagen, og gjerne fester blikket på noe på avstand. En tur ut i naturen gjør godt for synet, påpeker han.

Flere med briller

Steinar har imidlertid et ønske for den kommende generasjon, med tanke på å avsløre hvem som trenger synskorrigering.

– Det burde vært en obligatorisk synssjekk med jevne mellomrom gjennom grunnskolen. Da kunne vi ha avdekket enda mer. Men heldigvis er både foreldre og lærere som regel flinke til å følge med, sier han.

Langt flere bruker briller nå, enn bare for få år siden. I 2005 brukte 67 prosent av alle nordmenn briller, mens i 2020 var andelen økt til 76 prosent. Samtidig er tilbudene utvidet med alt fra linser i alle styrker og farger til abonnementsløsninger der du for eksempel kan kombinere linser med en avlastningsbrille og en solbrille, hvis du ønsker det.

Stort behov

Steinar har hjulpet utallige mennesker gjennom sin karriere. I tillegg til å være optiker og butikksjef i Elverum har han også vært optiker i Hamar, og optiker og butikksjef i Moelv, opp igjennom årene.

Men dagens situasjon i optikerbransjen er annerledes enn da Steinar var nyutdannet.

Den treårige utdanningen på Kongsberg er fremdeles landets eneste optikerutdanning. Det er rundt 1500 yrkesaktive optikere i Norge, og de fleste jobber i de litt over 500 optikerbutikkene som finnes. Men behovet for optikere er likevel stort, og har allerede vært det i flere år. Den nærmeste tida vil det bare øke.

Velger vekk Elverum

Flere optikere forventes nemlig å gå av med pensjon framover, i likhet med Steinar, samtidig som antall optikerbutikker stadig øker. Og de ferske optikerne som finnes? Ja, de vil helst jobbe i de store byene, som Oslo, Bergen og Trondheim.

– Vi har hatt en annonse om ledig jobb som optiker ute i over ett år nå, uten å få en eneste søker. Samtidig har vi en ordning med ambulerende optikere i Synsam, og de som kommer hit gjennom den, trives utrolig godt. Men trenden er klar, det blir utdannet for få optikere, og de fleste havner i store byer.

– Vi her i Elverum blir valgt bort, sier Trude Malm Utgård (45), som nå er butikkleder for Synsam både på Kremmertorget og Amfi.

– Heldigvis har vi funnet en dyktig ny optiker i Spania. Han kommer til Elverum og Kremmertorget i april, og går nå på norskkurs, smiler hun.

Vokser stadig

I utgangspunktet har også Steinars søster vært hans kollega som optiker. Men siden hun også har sluttet nå, er de på jakt etter enda en ny. Denne jobben er foreløpig ikke besatt.

– I tillegg vokser Synsam stadig, så du skal ikke se bort ifra at vi vil trenge enda flere medarbeidere i Elverum etter hvert, smiler hun.

– Det er faktisk ganske leit at ikke ungdommer i Norge skjønner både hvor spennende denne utdanningen og jobben er, og hvor fint du kan ha det i Elverum! Som optiker får du god startlønn rett etter utdanning, du er garantert jobb og du får være med på å utvikle deg sjøl hver eneste dag.

– Jeg skulle virkelig ønske at de yngre bokstavelig talt fikk øynene opp for dette yrket, sier Trude engasjert.

Det er et ønske Steinar kan stille seg helt og holdent bak:

– Ja, jeg har stortrivdes i dette yrket og ikke angret en dag på at jeg valgte å bli optiker. Det kan jeg anbefale til alle!