Gå til sidens hovedinnhold

Norsk Kultursenter offisielt åpnet i Stor-Elvdal: – Eneste av sitt slag i Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag ble Norsk Kultursenter offisielt åpnet på Koppang.

Etter Pål Sagen overtok Stor-Elvdal hotell, eller Tunet, har det vært et økende fokus på kunst og kultur. Blant annet har flere av husene på tunet blitt pusset opp, skulpturen Bølgen av Arnold Haukeland kom på plass i 2015, og Fjord-, fjell- og reisemuseet og museumsbiblioteket ble åpnet i fjor. Men Sagen savnet en felles plattform.

Tuftet på kulturverdier

Med norske kulturverdier i fokus, kom ideen til navnet Norsk Kultursenter og Sagen kan smilende opplyse at Statens vegvesen var helt enig og nå er anlegget severdighetsmerket med brune skilt.

– Jeg er stolt av dette, det er ikke så lett å få en slik merking.

Åpningen av Norsk Kultursenter bød på åpning av salgsutstilling og tale fra ordfører Terje Hoffstad som satte Norsk Kultursenter i et lokalt perspektiv og mente at anlegget ville være med å løfte videre kulturarbeidet i bygda. Dr.philos. Knut Ljøgodt sto for den offisielle åpningen og forfatter Johan Velten hadde boklansering av sin nye bok Spor. Gro Østbø og Vimarida sto for de musikalske innslagene.

– Stram linje

Norsk Kultursenter rommer altså tunets bygninger, kunst, bibliotekmuseum med blant annet førsteutgaver av Aasmund Olavsson Vinje og Bjørnstjerne Bjørnsons bøker, og Fjord-, fjell- og reisemuseum der sistnevnte har temaet de første reisende som oppdaget Norge i nasjonsbyggingens tid fra 1814 til ca. 1860 med malerier av blant annet Flintoe og Carpelan. Der befinner det seg også en av originaltrykkene av manuskriptet til nasjonalsangen Ja, vi elsker som ble trykket til den første framføringen 17. mai i 1814.

– Uvisst hvor mange eksemplarer som finnes, dette var lenge det eneste kjente, men Nasjonalbiblioteket har senere funnet to i sin samling, opplyser Sagen.

I en periode der fokuset samtidskunst står sterkt, har Sagen valgt en stram historisk linje som han mener gjør dette anlegget spesielt, både for Hedmark fylke og i nasjonal sammenheng, og synes det er artig at beliggenheten er i Stor-Elvdal.

– Jeg håper dette kan være en møteplass for folk som er interessert i vår kulturarv, og jobber for å få folk stolte av Tunet sitt igjen, smiler han.

Kommentarer til denne saken