Gå til sidens hovedinnhold

Støre med vaksineløfte: – Vi skal få til et taktskifte

Intensivert vaksinering og strengere regler for karantene og isolasjon. Slik vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) få kontroll over pandemien.

– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han redegjorde for regjeringens koronastrategi fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Vi skal få til et taktskifte, lovet Støre.

Video: Dette er de nye tiltakene

Han ber nå kommunene om å stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april neste år.

Målet er at hele den voksne befolkningen skal bli vaksinert med en tredje dose før påske. Regjeringen har tidligere bestemt at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Først i køen står personer over 65 år og helsepersonell.

Samtidig kom Støre med en innstendig bønn til landets uvaksinerte:

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre.

Dette er tiltakene

Støre avkreftet tidligere tirsdag at det er aktuelt med en ny nedstengning nå. Det samme budskapet gjentok han fra Stortingets talerstol.

– I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme.

Regjeringen innfører likevel en rekke nasjonale påbud og anbefalinger for å redusere trykket på helsetjenestene:

  • Hvis du bor sammen med en som har fått påvist koronasmitte, må du heretter sitte i karantene til du har fått negativt testsvar. For å slippe karantene, må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test.
  • Er du selv smittet, må du holde deg isolert i fem dager i stedet for to. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

Dette kommer på toppen av tiltakene rettet spesifikt mot personer som tror de kan være smittet av den nye koronavarianten, omikron.

Video: Se hele redegjørelsen for Stortinget her

Anbefaler munnbind

I tillegg kommer regjeringen med en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtrafikk, taxi og på kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, samt i kontakt med ansatte i helsevesenet.

Anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning blir videreført.

Støre varslet at regjeringen også jobber med nye innstramminger i grensereglene. Dette vil det komme mer informasjon om senere tirsdag, sa han.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa Støre.

Fakta om regjeringens nye koronatiltak

Dette er koronatiltakene statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) offentliggjorde under redegjørelsen i Stortinget tirsdag.

Nasjonale tiltak

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nasjonale anbefalinger

  • Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig å teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Kommentarer til denne saken