Gå til sidens hovedinnhold

Storsatsing ved Teater Innlandet med Oscar-nominert regissør

Artikkelen er over 1 år gammel

Petter Næss bergtok alle med filmene om Elling. Nå skal den Oscar-nominerte regissøren løfte fram den gode historien i høstens storsatsing ved Teater Innlandet. – Vi gleder oss, sier hovedrolleinnehaver Tom Styve.

Det er virkelig ikke en liten oppgave Teater Innlandet tar på seg denne høsten.

Så fort Tom Styve er ferdig med sommerjobben i Peer Gynt på Gålå, og John Nyutstumo har avsluttet innspillingen av sesong 7 av ««Neste sommer», går nemlig de og skuespillerkollegaene løs på å øve inn «Den enfoldige morderen».

Skarsgårds gjennombrudd

Teaterstykket er basert på den svenske filmen ved samme navn, som i sin tid markerte Stellan Skarsgårds store gjennombrudd som skuespiller.

I tillegg hentes handlingen fra Hans Alfredsons bok «En ond mann». Her blir vi kjent med godheten sjøl, Sven, spilt av Tom Styve. Sven blir hundset med og tråkket på av den hensynsløse godseieren Høglund, som med sin rikdom og status synes han kan oppføre seg akkurat slik han vil.

 

Vakker og vond

Handlingen er lagt til landsbygda i Skåne på slutten av 30-tallet, der nazismen har begynt å feste grepet. For dem som står nederst på rangstigen, er livet en kamp for tilværelsen.

– Dette er en av de aller største satsingene våre noensinne, med ti skuespillere fordelt på enda flere roller. Alle har de en historie å fortelle.

Her snakker vi om drømmer og håp i en storslått forestilling som jeg er sikker på vil berøre og engasjere. Den er både vakker og vond på en gang, sier teatersjef Janne Langaas.

– Det er gjenkjennende elementer her fra Prøysens univers, for eksempel i skillet mellom fattige og rike. Men den problemstillingen er like aktuell i dag også.

I likhet med hvordan stadig flere i dagens samfunn opplever at man slutter å bry seg om og være nysgjerrig på andre mennesker. Mens de på toppen mener at de har fortjent sin rikdom og har stadig mindre empati. Dette stykket snakker virkelig til oss i dag, mener hun.

 

Elling og Lykkeland

Med seg på laget har skuespillerne stjerneregissør Petter Næss. Han står bak blant annet Elling-suksessen og «Himmelblå» og fikk i helga Gullruten for tv-dramaet «Lykkeland».

– Er det noen som virkelig kan formidle hjertevarme historier, så er det ham!

For folk flest

Norgespremieren er 10. oktober, før de i Hedmark skal innom Hamar, Elverum, Koppang, Tynset, Åmot, Kongsvinger, Flisa, Sand, Trysil og Moelv.

– Vi er det regionteateret som er mest på farten i Norge. Men det er jo det vi skal være! Vi skal ikke nå en intellektuell elite i Oslo, men være et teater for folk flest. Og gjennom dette stykket skal vi kunne komme nær mange, mener Langaas.

– Samtidig er det artig at Teater Innlandet tør å omfavne forskjellige sjangere. Det ene øyeblikket spiller vi noe ganske så sært, i det neste treffer vi bredden, som med dette stykket, sier Tom Styve.

Han setter stor pris på å møte publikum rundt omkring i distriktet og gleder seg til nok en runde.

Kommentarer til denne saken