(Nettavisen): Mandag formiddag har både gassprisen og prisen på strømkontrakter fått et kraftig fall.

Værskiftet som kom i helga med lavere temperaturer og mindre vind, som har vært ventet å sende strømprisene opp, ser nemlig ut til å være kortere enn fryktet. De europeiske gasslagrene er historisk høye, og tilbudet av gass er høyt.

– Risikoen for en europeisk energikrise er ekstremt lav, meldte Montel News mandag morgen, med henvisning til analytikere.

Laveste på over et år

Gassprisen er ned nesten 12 prosent, og handles nå under 60 euro per MWh for første gang på over et år. I skrivende stund er prisen varierende mellom 57 og 58 euro ved den nederlandske TTF-børsen.

Prisutviklingen på gass mandag.

Til sammenligning har gassprisen på det verste blitt handlet for rundt 350 euro. Dermed er prisfallet godt over 80 prosent.

Dette trekker videre med seg framtidskontrakter på strøm. Kontraktene for Norden for det neste halve året er ned rundt 10–12 prosent på Nasdaq-børsen mandag.

I klartekst betyr det at markedet nå tror på betydelig lavere strømpriser i månedene framover.

Faller også litt på kort sikt

Men selv om markedet nå ser ut til å ha roet seg ned, ser det ut til at man må komme seg gjennom det som var ventet å bli en dyr strømperiode denne uken.

Strømbørsen Nordpool melder at strømprisene i Sør-Norge tirsdag i gjennomsnitt faller med rundt fire prosent, sammenlignet med mandagens priser.

Strømprisen i dag og i morgen:

Sør-Norge legger seg vesentlig over svenske priser i pris, men legger seg samtidig under prisnivået i andre land vi har strømkabler til.