Ukas sommerlige salat med italiensk tilsnitt er ganske så drikkevennlig, selv om både tomater og sardiner i utgangspunktet kan være litt vriene råvarer.

Jeg tenker at både eplejuice og eplesider kan fungere godt. Det samme gjelder fersktappet rosévin. Rosévin har vanligvis ikke så høy syre, og de er ofte runde og fine, dermed føyer de seg sånn noenlunde til de fleste råvarer.

Innslaget av krutonger fungerer godt sammen med viner med utstrakt bunnfallslagring, og spesielt champagne kan bli en god match til denne retten.

En hel masse hvitviner er også midt i blinken til salaten. Valget falt på en Sauvignon blanc fra Napa Valley i California. Klimaet her er varmt og favoriserer produksjon av røde druer, men det dyrkes også små mengder hvite, blant annet altså Sauvignon blanc.

Gamble Family Vineyards Sauvignon Blanc 2020 (varenr. 13947101, basisutvalget, kr 273,30) er hovedsakelig gjæret på eikefat, som gir en litt kremet tekstur og smak fra fatene. Særlig til krutongene gjør dette susen. Videre er egenskapene Sauvignon blanc utvikler i varmt klima, tatt godt vare på: en vegetal aroma som ligner tomat og grønne urter, samt tropiske, florale dufter og smaker som passer utmerket til sardinene.

Den siste brikken i puslespillet er vinens friske syre, som renser og løfter fram matens smaker, samtidig som den harmonerer med tomatenes syrlighet.

Og skal du bare ha et glass vin, uten følge av mat, vinen fortsatt riktig god.