I fjor ble det avdekket forsikringssvindel for 392 millioner kroner i Norge. De fleste svindelsakene avdekkes innen skadeforsikring og svindelen er størst i antallet saker når det gjelder forsikring av bil, innbo og reise. De høyeste beløpene derimot finner vi i liv- og uføreforsikringer som utgjør over halvparten av den totale summen det svindles for. Gjennomsnittsbeløpet på sjuke- og uføreforsikringer har aldri vært høyere og var i fjor på 1,9 millioner kroner. Samtidig viser en undersøkelse Ipos har gjennomført for Gjensidige at i Innlandet tilpasser nesten en av ti sin forklaring til forsikringsselskapet sitt.

Undersøkelsen viser at fem prosent av kundene har plusset på for mye på en skademelding til sitt forsikringsselskap og åtte prosent, eller rundt 30.000 innlendinger, sier de har tilpasset forklaringen for å øke sannsynligheten for å få dekket skaden. Forsikringsselskapet er glassklare i sin konklusjon; dette handler om bevisst juks og ikke et resultat av ikke å kjenne vilkårene eller rettighetene. De fleste er innforstått med at en skademelding skal beskrive hva som virkelig har skjedd uten eventuelle tilpasninger for å sikre et bedre oppgjør.

Regninga for arbeidet må vi selvsagt spleise på alle mann i form av høyere forsikringspremier

Konsekvensen er klar; forsikringssvindel øker utbetalingene noe som igjen fører til dyrere forsikringer. For alle. Også det store flertallet som faktisk forteller som det er når ulykken rammer og får dekket sine reelle skader. Forsikringsselskapene bruker også ressurser både på holdningskampanjer og jakten på svindlerne. Regninga for dette arbeidet må vi selvsagt spleise på alle mann i form av høyere forsikringspremier. Til tross for at hovedregelen er at forsikringsselskapene anmelder forsikringssvindel og at ubetinget fengsel kan bli resultatet sjøl i tilfeller med lave summer, viser det seg altså at mange velger å ta sjansen. Forsikringssvindel er definert som et samfunnsproblem, det er en type samfunnsproblem vi med skam å melde ganske enkelt burde kunne klare å kvitte oss med.