På regjeringens pressekonferanse om reiser og sommerferie fredag ettermiddag opplyste statsminister Erna Solberg at regjeringen innen 15. juni vil vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra og til Norden.

Neste viktige dato blir 20. juli, da det vil bli gitt reiseråd om ferietur til andre nærliggende europeiske land, som Tyskland og Baltikum. Sør-Europa synes ikke å bli aktuelt denne sommeren.

Utenriksdepartementets overordnede reiseråd om å unngå ikke-nødvendige utenlandsreiser opprettholdes til 20. august.

Alle som kommer til Norge i dag, blir pålagt innreisekarantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan mykes opp.

– I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Kan reise over hele landet

Dermed er det fremdeles anbefalingen om å planlegge norgesferie som gjelder, og mange må gjøre om på ferieplanene sine. Solberg (H) sa under pressekonferansen at nettopp det å gi folk og næringslivet forutsigbarhet før sommerferien har vært viktig, slik at det blir lettere å planlegge.

– Du har lov til å dra på ferie hvor du vil i landet, og kanskje er det i år du skal oppdage en del av Norge du ikke har sett før – på biltur, til fots, med båt, tog eller fly, sa Solberg.

De nye rådene gjelder fra fredag, så lenge man reiser på en måte som unngår å spre smitte. Det betyr at man skal unngå å reise når man er syk eller i hjemmekarantene, samt at man skal ivareta god hygiene og holde én meters avstand.

Gladnyhet for besteforeldre

Statsminister Erna Solberg kom også med en gladnyhet til barnebarn og besteforeldre.

– Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa hun.

Dette er anbefalingen selv om mange besteforeldre tilhører en gruppe med lett forhøyet risiko ved koronasmitte, sa hun videre. Hvis smitten i samfunnet øker, bør også de med lett forhøyet risiko vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser.

På pressekonferansen ble det også klart at regjeringen fra 1. juni åpner for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard. Fram til nå har det vært en generell innreisekarantene for personer som kommer fra fastlandet.

– Ikke det samme som Syden

Reiselivsnæringen er hardt rammet av koronakrisen. Det forlengede reiserådet fra Utenriksdepartementet til 20. august gjør at utenlandske turister nå kan avbooke sine overnattingsdøgn i norske hoteller, hytter og rorbuer, og dermed skape plass til nordmenn i sommer.

– Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsminister Iselin Nybø (V).

– Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men Norge kan bli enda bedre enn en sånn ferie du hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet smittevernveiledere både for reisende og for reiselivsbransjen. Begge veilederne ble oppdatert fredag.