Ambulansepersonell blir forstyrret av skuelystne: – Vi har eksempler på voksne som tar med seg ungene for å se på ulykker

FORSTYRRES: I en fersk undersøkelse blant ambulansearbeidere i Østfold, der 160 personer deltok, kommer det fram at ambulansepersonell i fylket opplever det som et økende problem at folk filmer og tar bilder på ulykkessteder. I vårt distrikt har det ikke blitt gjennomført noen tilsvarende undersøkelse, men Nils Gryting, paramedic ved ambulansestasjonen på Lillehammer, forteller at de i stor grad opplever det samme også her.

FORSTYRRES: I en fersk undersøkelse blant ambulansearbeidere i Østfold, der 160 personer deltok, kommer det fram at ambulansepersonell i fylket opplever det som et økende problem at folk filmer og tar bilder på ulykkessteder. I vårt distrikt har det ikke blitt gjennomført noen tilsvarende undersøkelse, men Nils Gryting, paramedic ved ambulansestasjonen på Lillehammer, forteller at de i stor grad opplever det samme også her. Foto:

I en fersk undersøkelse blant ambulansearbeidere, kommer det fram at nysgjerrige som stopper for å ta bilder og video er et økende problem. Paramedic ved ambulansestasjonen på Lillehammer, Nils Gryting, sier at det er noe de ser hele tiden.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen): Undersøkelsen blant ambulansearbeidere i Østfold, der 160 personer deltok, kommer det fram at ambulansepersonell i fylket opplever det som et økende problem at folk filmer og tar bilder på ulykkessteder.

Det ble rapportert om at de nysgjerrige står i vegen rent fysisk, og skaper ubehag for både pasienter og ansatte som blir eksponert.

Et ønske om oppmerksomhet i sosiale medier, som Snapchat, ble trukket frem som en av årsakene til dette.

– Mer opptatt av bilder enn å hjelpe til

I vårt distrikt har det ikke blitt gjennomført noen tilsvarende undersøkelse, men Nils Gryting, paramedic ved ambulansestasjonen på Lillehammer, forteller at de i stor grad opplever det samme også her.

– Vi ser det hele tiden. Jeg vil tro at alle ambulansearbeiderne har opplevd dette i en eller annen form.

– Drar vi til en skiulykke i Hafjell står folk og tar bilder der. Har vi en trafikkulykke bremser folk ned og tar bilder ut gjennom vinduet. Kameraene sitter løst så lenge det kommer noen med blålys. Og det er fullstendig utenfor vår kontroll. Vi prøver å håndtere det, men synes ikke det er positivt.

Ifølge Gryting møter de iblant folk som er mer opptatt av å ta bilder enn å hjelpe til.

– Vi har eksempler på voksne som tar med seg ungene sine bort til ulykker for å se på.

Det opplever han som en uting.

– Det er ingen av dem som ligger der og trenger hjelp, som ønsker å bli brettet ut i sosiale medier. De som skal få vite det, skal bli varslet på en skikkelig måte.

Nils Gryting, paramedic, ved ambulansetjenesten i Innlandet.

Nils Gryting, paramedic, ved ambulansetjenesten i Innlandet. Foto:

Pårørende blir varslet gjennom sosiale medier

Det er særlig måten informasjonen kan bli spredt til de pårørende som uroer Gryting. Han forteller at de har flere eksempler på at når politi eller sykehus tar kontakt med de pårørende, har de allerede fått beskjeden gjennom sosiale medier.

– Jeg tror ikke de som flokker seg rundt et ulykkessted ser de mulige konsekvensene av handlinger som kan virke uskyldige. Hadde de forstått hvordan det er som pårørende å få informasjon via sosiale medier, hadde de aldri gjort det. Det er jeg helt sikker på. Det kan få veldig kjipe konsekvenser for de involverte. Hvis man ikke er til hjelp, er det bedre å forlate stedet enn å stå og kikke.

Han understreker at det er de nysgjerrige, og ikke de profesjonelle aktørene han snakker om.

– Kan være stressende

Ifølge Gryting kan slike hendelser også skape ubehag for pasienter og ambulansearbeidere. I mange tilfeller kan det å måtte skjerme pasienten fra de skuelystne bli en ekstra faktor å forholde seg til, som gjør arbeidet mer tungvint eller stressende.

– Ulike ambulansearbeidere opplever det forskjellig, men noen kan oppleve det forstyrrende at ukjente tar bilder og videoer av det vi driver med. Det kan være stressende å vite at det man gjør kan bli lagt ut i sosiale medier og brettet ut.

Han forteller at slike episoder gjerne fører til at jungeltelegrafen går, og at feilaktige rykter kan oppstå. Siden arbeidet er taushetsbelagt, har de imidlertid ikke nødvendigvis mulighet til å avkrefte det som blir sagt.

«Glanekø»

I andre tilfeller kan nysgjerrige som stopper opp ved ulykkessteder være til fysisk hinder, eller skape nye farlige situasjoner. Det gjelder særlig ved trafikkulykker der et av feltene er åpent for ferdsel.

– Det kan skape det vi kaller en «glanekø», der bilene i motsatt kjørefelt bremser kraftig ned for å ta bilder. På glatt føre og steder med høy fartsgrense kan det føre til kjedekollisjoner.

Ambulanse fra ambulansetjenesten i Innlandet.

Ambulanse fra ambulansetjenesten i Innlandet.

 


Artikkeltags