Triller i gang årets Sykle til jobben-aksjon: – Det bidrar til bedre folkehelse!

SYKLE TIL JOBBEN: I ettermiddag trilles Sykle til jobben-aksjonen i gang i Elverum. Illustrasjonsfoto: Cathrine Loraas Møystad

SYKLE TIL JOBBEN: I ettermiddag trilles Sykle til jobben-aksjonen i gang i Elverum. Illustrasjonsfoto: Cathrine Loraas Møystad

I dag, onsdag 24. april, trilles årets Sykle til jobben-aksjon i gang. For 46. året på rad. I Elverum markers aksjonen på Torvet i ettermiddag.

DEL

Til tross for sin stadig mer voksne alder er aksjonen mer aktuell enn noen gang. I 2018 var helseutgiftene i Norge på hele 360 mrd. kroner, en vekst på 4,2 prosent sammenlignet med 2017.

Helseeffekt

Sykler du til og fra jobben, kan du redusere generell dødsrisiko med 41 prosent, forekomst av kreft med 45 prosent og hjertesykdom med 46 prosent, viser en stor og anerkjent studie fra the University of Glasgow.

– Å starte dagen med å gå, løpe, skate eller sykle til jobben har både en forebyggende og helsefremmende effekt. Samtidig bidrar du til et reelt miljøløft og enklere trafikkavvikling i bybildet. I tillegg kan du risikere å bli i godt humør, sier prosjektleder for Sykle til jobben-aksjonen, Lotte Frost.

I fjor deltok hele 42.000 deltakere landet over, og i år blir det trolig enda flere.

Bor du i Elverum er det gratis å delta.

– Også i år er det veldig mange kommuner som dekker deltakelsen for sine innbyggere. Så mye som 104 kommuner gjør dette, det er imponerende. Det gjøres en fantastisk jobb rundt om i alle kommunene, sier Frost.

Ikke bare sykkel

Kontaktperson for Sykle til jobben-aksjonen i Elverum og rådgiver for idrett i kommunen, Rolf Storsveen, understreker at man ikke må ha en sykkel for å være med i aksjonen.

– Sykle til jobben er et navn som på mange måter har blitt et begrep. Men det er all fysisk aktivitet som teller. Om du går på jobb eller om du raker i hagen og går turer, all fysisk aktivitet kan registreres, understreker han.

– Hvis du går til jobb kan du delta, altså?

– Å gå til jobb er like bra som å sykle, svarer Storsveen.

Håper å treffe mange

Tidligere år har markeringen av starten på aksjonen funnet sted nå på morgenkvisten i Elverum. I år har man valgt å gjøre dette på ettermiddagen.

– Vi har evaluert dette litt og historisk har vi sett at folk har det så travelt med å komme seg på jobb på morgenkvisten. Vi har truffet mange da også, men mange farer også forbi. Derfor tenkte vi at det var like greit å ta markeringen i ettermiddag, sier Storsveen og anbefaler alle å møte opp ved Lasskjøreren på Torvet.

Her blir det blant annet utlodding av premier og generell informasjon om aksjonen. Og det blir selvsagt mulighet til å melde seg på aksjonen om man ikke har gjort det ennå.

– Et sted mellom 250 og 300 har meldt seg på så langt. Det er plass til mange, mange flere, sier Storsveen.

Hva er Sykle til jobben-aksjonen?

  • Sykle til jobben er Norges største og eldste aktivitetskampanje og arrangeres av Norges Bedriftsidrettsforbund.
  • Målet med aksjonen er å få flere til å velge en aktiv reisevei til og fra jobben og en mer aktiv livsstil generelt.
  • Flere enn 42.000 deltakere var med i 2018.
  • I 2019 gjennomføres kampanjen fra 24. april til 21. juni.

Aksjonen har dokumentert effekt:

  • 50 prosent sier at kampanjen har bidratt til at de har syklet mer.
  • 47 prosent sier at kampanjen har bidratt til at de har latt bilen stå en eller flere ganger.
  • 86 prosent ønsker å delta neste år.
  • Generelt aktivitetsnivå øker fra 4,6 dager før kampanjestart til 5 dager etter kampanjeperioden er avsluttet.
  • Det er helsegevinst og bedre form som er de viktigste grunnene til å delta i Sykle til jobben.

Kilde: Sykle til jobben

Artikkeltags