Gå til sidens hovedinnhold

Koppang mister TransØsterdalen: – Utrolig bittert

Artikkelen er over 3 år gammel

I 2018 blir hele TransØsterdalen arrangert på Tynset.

Det tre dager lange terrengsykkelrittet ble for første gang arrangert i 2012.

Sentralt i prosessen med å starte rittet sto rittleder på Koppang, Morten Gustu og terrengsyklist Steffan Hartz Repshus, som sammen kom med ideen om å starte et tredagersritt i østerdalen.

I 2012 gikk rittet fra Tynset, via Koppang og med målgang i Elverum.

I 2013 ble Elverum byttet ut med Engerdal før de fire siste utgavene har blitt arrangert på Tynset og Koppang.

LES OGSÅ: – Nå blir alt på Tynset

Ønsket å fjerne Koppang

Men i 2018 er Koppang ute av dansen. Nå blir alle de tre etappene arrangert på Tynset.

– Det er selvfølgelig utrolig bittert. TransØsterdalen og Moratråkket har vært mine hjertebarn. Da er det veldig trist å gi det fra seg, sier Morten Gustu.

Grunnleggeren følte ikke han hadde noe valg, da arrangørene på Tynset ønsket å ha hele arrangementet i Nord-Østerdal.

– De ønsket ikke å ha den siste etappen til Koppang og vi har ikke mulighet til å arrangere et ritt over tre dager her. For meg er det viktigere å ha et arrangement og at det gjøres skikkelig. Derfor følte jeg ikke vi hadde noe valg, sier Gustu.

– Føler du deg overkjørt i denne prosessen?

– Ikke overkjørt, men jeg opplever det som bittert. Rittet har tatt av, det har hatt stigning hele veien og blitt veldig populært. Det har vært gøy å være med på. Det viktigste er at arrangementet lever videre og kan gi tilbake til barn og unge.

– Kunne dere på Koppang sett etter andre medarrangører for å beholdt Koppang på TransØsterdalen-kartet?

– Jeg følte ikke vi hadde den muligheten. Det krever mye arbeid over tid og det ville ikke vært gjort på et år. Når arrangementet har kommet dit det er i dag, er det viktig at det arrangeres med kvalitet.

Viktig dugnad for barn og unge

Gustu synes det sureste er at det hele går utover idretten i Stor-Elvdal. Rittet har gitt viktige dugnadspenger til Koppang Fotballklubb.

– Målet har vært å ha et arrangement som kunne være et varemerke for bygda, klubben og regionen. Det viser fram naturen og skaper aktivitet i bygda. Det har vi klart. Rittet har gått bedre og bedre og vi har gitt dugnadspenger tilbake til barn og unge i kommunen. Det er synd at vi ikke får den muligheten igjen.

Logistikkmessige hensyn

Per Inge Sagmoen, som har vært rittleder på Tynset, skjønner godt at Gustu synes det er trist å gi det fra seg.

Han er klar på at det er av hensyn til rytterne og logistikken rundt det hele som gjør at det var ønskelig å arrangere hele rittet på en plass.

– Jeg har full forståelse for at Gustu synes det er leit. Vi har hatt et godt samarbeid de siste årene. Vi ønsket å ha alt på en plass og da var også Koppang diskutert som et mulig alternativ. Men på Koppang var det ærlige på at det var vanskelig å gjennomføre. Derfor ble det Tynset, sier Sagmoen, og legger til:

– Det er av rent logistikkmessige hensyn at styret ønsket å ha alt på samme sted. Det er flere som reiser langt for å delta i TransØsterdalen og avstandene kan fort bli store. Dette er basert på tilbakemeldinger vi har fått. Så er det ikke alle som ønsker det sånn, men styret så det som den beste løsningen, sier rittlederen.

TransØsterdalen er en av få ritt som faktisk har opplevd økning i antall deltakere de siste årene.

Norsk terrengsykling har opplevd stor nedgang, spesielt i de store rittene. Derfor så styret det som mest hensiktsmessig å gjøre endringer som kommer syklistene til gode.

– Flere ritt blir avlyst og den generelle utviklingen er at det er nedgang. Da må det endringer til. Vi er et lite ritt, men har hatt en positiv utvikling hele veien. Det håper vi å fortsette med. Vi har fått mye bra tilbakemeldinger de siste årene og tror og håper at et ritt med base på Tynset skal bli bra for alle involverte, sier Sagmoen.

Kommentarer til denne saken