Gå til sidens hovedinnhold

Ta vare på hverandre

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Vi i Norske Kvinners Sanitetsforening har lange tradisjoner for å jobbe for kvinners helse og rettigheter. I Elverum har vi mange som strever med sammensatte helseproblemer, vi har mange aleneforsørgere og vi har en stor andel barn i familier med vedvarende lavinntekt. Det er en kjensgjerning at hvordan barna har det, påvirker hvordan kvinnene har det. I anledning kvinnedagen ønsker vi derfor å rette oppmerksomhet mot hva vi alle kan bidra med for å hjelpe til. Fokuset vårt er på kvinnene, men for all del, dette er allmenngyldig og kan overføres til hvem som helst. Vi har hørt mye om kommunens dårlige økonomi og tilbud som legges ned, det gjør det ekstra viktig at vi har et stort hjerte og verner om de som strever. Det betyr selvfølgelig ikke at de offentlige tiltakene kan erstattes av enkeltpersoners innsats, men et omsorgsfullt og sammensveiset lokalsamfunn gir folk bedre liv. Elverum sanitetsforening vil oppfordre til:

Å si hei til folk. Hedmarkinger hevdes å være et traust folkeslag. Det er ikke godt å si om vi er stille og sjenerte eller bare vant til å bo langt fra hverandre. Uansett så vil den ensomme eller nyinnflyttede tro at det er noe feil med den om ingen hilser. Det er lett å tenke at en har tråkka i salaten om en hilser på noen som ikke hilser tilbake. Ikke bry deg om det, vær litt modig og si hei til folk.

Om unga til kollegaen din kler seg på en måte som du aldri har sett maken til så ikke la deg skremme av det. Kanskje de kan noe som ikke du kan

 

Ikke vær redd for å bry deg. Det finnes selvfølgelig noen grenser for hvor nysgjerrig det er greit å være, men folk flest er milevis unna de. Om du ser at noen henger med hodet, spør om du kan hjelpe med noe. Om du legger merke til at det stadig er den samme ungen som ikke kommer i bursdager, tilby deg å hente og levere. Om du også skjønner at den ikke kommer fordi den ikke har penger, stikk til den en konvolutt med litt penger oppi eller en liten gave så den også kan få føle at den har noe å gi til bursdagsbarnet. Om naboen alltid er alene, spør om den vil ha kaffe.

Tør å tro på at det som er nytt eller annerledes kan være både spennende og bra. Om den nye familien i boligfeltet har en helt annen hudfarge og kultur, stol på at du kan lære noe nytt av å bli kjent med dem. Om unga til kollegaen din kler seg på en måte som du aldri har sett maken til så ikke la deg skremme av det. Kanskje de kan noe som ikke du kan.

Vær sikker på at du er viktig. Du kan bety mye for den som får litt ekstra oppmerksomhet av akkurat deg. Vi vet mye om at både praktiske og emosjonelle vansker blir bedre sammen med andre folk. Det er i gode og varme relasjoner vondter blir bedre.

Fortsett å kjempe for kvinners rettigheter og ta godt vare på hverandre.

Kommentarer til denne saken