Ta vare på naturen!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nettopp kommet hjem fra en fin vandretur i Sølen landskapsvernområde i Rendalen. Noen snøflekker, og museører på bjørka. Vidt utsyn over fjellene i Engerdal, Trysil, Åmot og selvsagt Rendalens store vidder. Innimellom ser vi Rondane, Alvdalssøln, inn i Sverige og de uendelige blåner mot Stor-Elvdal og Ringsaker. I nærheten av dette området er det nå planer om å bygge vindmøller. Hva hjelper det med «landskapsvern» dersom dette flotte fjell-landskapet skal ødelegges med store tekniske installasjoner?

I vinter var jeg på skitur i Trysilfjellet. Mot vest så vi mot min barndoms skiområde ved Raskiftet i Åmot. Der var det nå satt opp omtrent 30 store vindmøller. Selv om de var noen mil unna, var de svært tydelige i horisonten og preget landskapet og utsynet. Senere på vinteren var jeg på ski på Gitvola i Løten, og også der kunne man tydelig se de store vindmøllene ved Raskiftet. Selv om de også her var langt unna, ga de et tydelig inntrykk av et landskap som ikke lenger var uberørt.

Riktignok er det viktig å finne kilder til fornybar energi til erstatning for olje og gass, men det må være andre måter begrense vårt behov for energi på enn å ødelegge store naturområder. Da jeg var i Trysilfjellet var det rart å tenke på at det samtidig er tusenvis av hytter hvor det står på lys både ute og inne selv når det ikke er noen der. Er strømmen for billig? Bør ikke heller energiforbruket begrenses istedenfor å bygge gigantmaster som ødelegger naturen for all framtid?

Vindmøller er selvsagt til størst sjenanse i den umiddelbare nærhet. Men i de store, åpne fjell-landskapene i Østerdalen vil slike installasjoner være synlige i mange mils avstand og ødelegge inntrykket av de enorme områdene med uberørt natur. Derfor bør planene om vindmøller i Rendalen og ellers i det åpne fjellet skrinlegges snarest mulig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken