Gå til sidens hovedinnhold

Takk for at du holder samfunnet i gang

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi befinner oss i en spesiell krise. Krisen er så spesiell at Stortinget er blitt enige om en omstridt kriselov.

I sola som bader på den lyseblå himmelen er det lett å glemme hva vi egentlig står i. Det er aktivitet, men likevel så stille. Så tikker det i telefonen.

«Nå er over 2.000 mennesker i Norge bekreftet smittet av koronaviruset».

Alt handler om viruset om dagen. Ikke så rart. I tillegg til å utgjør en reell fare for helsa til mange mennesker, har sykdommen allerede snudd opp ned på livet til hele befolkningen.

De minste får ikke dra i barnehagen. De eldste får knapt ha pårørende på besøk på institusjonen de befinner seg på. Det handler om å beskytte seg – om å hindre spredning.

Men der mange kan skalke lukene hjemme, enten de er permittert, kan ha hjemmekontor eller er i karantene, er det andre som må møte opp.

Det er butikkarbeidere, bønder, politibetjenter, sykepleiere, renovasjonsarbeidere, yrkessjåfører. For å nevne noen. De holder samfunnet vårt i gang.

I grunnen har de ikke noe annet valg enn å møte opp på jobben. De gjør jo bare jobben sin, vil mange kunne si. Alternativet for dem er trolig ikke å ha inntekt, så da er nok de som kan velge hjemmekontor litt bedre stilt, tross alt. Påfallende er det jo også at dette ikke akkurat er yrker som svømmer i fete lønninger.

Ved å møte på jobb sørger de ikke bare for mat på bordet, opplæring av barn, nødvendig helsehjelp eller passer på at alle følger lovene. De utsetter seg sjøl. For de fleste vil jo det å bli smittet gå bra det også. Men om ikke annet, setter det en viktig person ut av spill. Det samme gjelder om de havner i karantene. Det bør de som trosser myndighetenes råd gruble litt mer på.

I mellomtida vil jeg, og vi, si takk. Du gjør bare jobben din, kanskje, men takk likevel. Takk for at ikke innkjørselen er full av søppel. Takk for maten. Takk for barnepass. Takk for turen. Takk for pakken som farmor hadde sendt til barnebarnet sitt. Takk for undersøkelsen. Takk for informasjonen.

Takk for tryggheten.

Så får vi andre gjøre jobben vår og holde oss en meter eller to unna dere.

PS! De neste dagene kommer Østlendingen til å skrive om «hverdagsheltene» som holder samfunnet i gang. Først ut er Emma Johanne Mobakk Sorknes (26), som var så bestemt på at hun ville jobbe i dagligvarebutikk at hun holdt ut seks år som tilkallingsvikar. Det endte med at hun ble assisterende butikksjef.

Kommentarer til denne saken