(Hamar Dagblad)

Torsdag kveld har stykket «Hva for en klovn er jeg» urpremiere på Kulturhuset Banken i Lillehammer, og spilles i Hamar kulturhus mellom torsdag 7. og søndag 10. desember.

– Jeg mener han er en av de største kunstnerne vi har hatt her i landet. Han hadde et utrolig spenn som skuespiller. Han kunne gjøre både komedie, musikaler og tyngre materiale. Og ikke minst parodier! Han er den beste norske imitatoren noensinne, sier Styve, som tror på en morsom, rørende og musikalsk kveld i teateret.

Skuespiller Tom Styve har skrevet en hyllest-forestilling om sitt store forbilde. Gjennom stand-up, parodier, sketsjer og revyviser håper han å få Rolf Just Nilsen frem i lyset igjen.

– Det er jo litt sjukt. Jeg har skrevet noen småting tidligere, men dette er første gang jeg får skrive min egen forestilling med et profesjonelt teater i ryggen. Det er utrolig kult, sier Tom Styve.

Rolf Just Nilsen døde i 1981 og Tom Styve ble født i 1985. Tom fikk aldri oppleve sitt store forbilde på scenen, men fascinasjonen for både Just Nilsen og andre gamle revyartister og komikere startet allerede mens Tom var barn.

– Jeg pleier å si at jeg er født for seint, uten at det var noen medisinske komplikasjoner. Det er bare sjelelig. Mora mi introduserte meg tidlig for de gamle revyartistene og revynumrene. Mamma var barnestjerne, ga ut fem plater, og hadde nok en sterk forkjærlighet for den tida da hun selv var artist, og den førte hun videre til meg.

Foran tv-skjermen begynte det tidlig å gro en tanke om hva han selv skulle bli når han ble stor.

– Jeg var super-fan av blant andre Fleksnes, Olsenbanden, Leif Juster, Einar Rose, Carsten Byhring og Arve Opsahl. Og da jeg skjønte at disse komikerne og skuespillerne faktisk fikk betalt for å drive med dette, visste jeg at det var dette jeg også skulle leve av.

Av alle disse skuespillerne var det etter hvert Rolf Just Nilsen som ble den største helten.

– I tillegg til at han fikset alle sjangre, må jeg si at jeg alltid har vært fascinert av at han jobbet så mye at han til slutt bare falt om på scenen. Hjertet hans klarte ikke mer. Da jeg for første gang fikk høre at han døde på scenen ble jeg helt målløs. «Gjorde han det?» «Går det virkelig an?»

I forarbeidet med forestillingen har han snakket med gamle kolleger og venner av Just Nilsen.

– Det er jo ikke skrevet noen biografi om han, så derfor har det vært utrolig fint å få snakke med folk som kjente han. Det har vært både hyggelig og nyttig å snakke med gamle travere som Elsa Lystad, Totto Osvold og Kari Stokke. Det er tydelig at Rolf Just Nilsen var en høyt elsket mann, sier Styve.