(Hamar Dagblad)

– Jeg tror jeg styrer unna kinnskjegget på fritiden, sier Tom Styve mens han blir sminket opp som Bjørnstjerne Bjørnson av maskør Miriam Lien inne på Teater Innlandet.

Ny runde

For to år siden turnerte han Innlandet som Bjørnstjerne Bjørnson i forestillingen «Dikterhøvdingen».

Nå skal han gjøre det samme igjen, etter påtrykk fra publikum.

– Vi fikk utrolig mye gode tilbakemeldinger når stykket var på veien sist. Og vi har hørt mye om forestillingen i ettertid. Folk rundt omkring har spurt: «Kommer «Dikterhøvdingen» tilbake? Det var jo så flott og sjarmerende». Stykket har fått et veldig godt rykte, også blant folk som ikke har sett det, sier informasjonskonsulent Silje Gundersen ved Teater Innlandet.

– Det er jo litt lettere å ta det ut på veien igjen når vi har Tom Styve, som er fast på huset. Nå er det gjenstår det bare omprøving, og få på plass igjen replikkene og regien. Så er det ut på veien igjen, sier Gundersen.

Styve selv gleder seg til å finne fram igjen monologforestillingen om den store dikteren, bonden, samfunnsdebattanten og politikeren Bjørnson.

– Hyggelig at folk vil ha stykket igjen, dermed blir det noe helt annet å legge ut på turné denne gangen, for da vet at det funker. Vi var veldig redde for at det skulle bli gørrande kjedelig forrige gangen, for det er åtti minutter med monolog. Men det ble veldig fint og vi fikk mange gode tilbakemeldinger, sier Styve.

– Krevende

Regissør Otto Homlung skal jobbe med Styve i tre dager før de har premiere, for andre gang, hos Teater Innlandet i Hamar kulturhus fredag 21. april. Deretter blir det 18 forestillinger i Hedmark og Oppland, mend avslutning i Hamar lørdag 27. og søndag 28. mai.

– Noen forandringer på gang?

– Det får Otto bestemme, men det blir vel ganske likt.

– Hvordan var det for deg å ta et dypdykk i Bjørnstjerne Bjørnson?

– Veldig spennende, men også krevende og skummelt. Man skal jo prøve å skildre et menneske som har levd og som så mange har et forhold til. Av research er ikke så mye å forholde seg til; annet enn bilder, tekstene som har kommet ut og historiene rundt han. Det er bare et filmklipp som finnes av Bjørnson, der han står på en talerstol og gestikulere.

– Ingen vet hvordan han snakket. Det sies at det er noen lydruller som har havnet på avveie som skal vise stemmen hans.