(Hamar Dagblad)

Manuset til regissør Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg er klart og skuespillerne i stykket «Kim F» er i gang med prøvene. Linn Løvvik skal skildre Kim Friele, mens Anna Dworak spiller hennes store kjærlighet, Wenche.

– Min historie

– Etter at Audny jobbet med Teater Innlandets storsatsing, «Jeppe på Bjerget» for en del år tilbake, så var det hyggelig å kunne invitere henne tilbake. Hun sa ja umiddelbart til å sette i gang med et prosjekt vi selv ikke ante hvordan ville se ut, sier en glad teatersjef, Janne Langaas.

Regissør Holsen er selv lesbisk:

– Dette er på mange måter min historie og en tematikk som ikke har blitt fortalt på scenen før. Homofile og lesbiske vil fortsatt være en marginal gruppe i samfunnet, men Kim Friele skapte virkelig en stor endring av samfunnet og skapte norgeshistorie. Vi kunne ha gått gjennom hendelsene kronologisk, men vi velger å fokusere på tiden da Kim og Wenche møtte hverandre, midt i livet. Da hadde Kim allerede tatt den største kampen med å endre lovendringen og få en slutt på psykiatridiagnosene og diskrimineringen. Vi har laget en tidsvev, slik at Kim ser tilbake mens hun står midt i livet, og hun kan ser framover.

Kim Friele var den første offentlige personen i Norge som sto fram som lesbisk. Det skapte oppstandelse.

På scenen vil det stå en smijernsbenk. Benken er sentral, for den er lik benken som sto utenfor Nationaltheatret. Her satt Kim og speidet etter folk som var som henne, men hun klarte ikke å finne noen.

– Nå har vi kommet så langt at man trenger ikke benk for å speide etter andre mennesker som man har noe til felles med, sier Holsten.

Skuespillerne Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten medvirker også på scenen. De har fått litt av en oppgave:

– De skal skildre «alle de andre». De undertrykkende stemmene. Fordommene. Alle haterne. Norske kvinner og menn. Mens kvinnene får hovedrollen i stykket. Det er fint, for de lesbiske har vært mindre synlige enn de homofile. Nå får vi endelig kvinnenes bilde, kampen sett fra kvinnenes synspunkt.

– Handler om mot

Medforfatter Snekkevåg er selv homofil:

– En blir ydmyk av ås se hva andre har gjort for at man kan være den man er. Det handler om mot.

– I det politiske klimaet som vi befinner oss i nå, så må vi fortsatt være modige. Tørre å ta plass og si ifra. Dette er vårt innlegg i kampen som Friele har ført for oss, skyter Holsen inn.

Janne velger et sitat:

– «Mot er en bølge som river alle med seg, også de som ikke tør». Kim Friele skapte den bølgen slik at også de som ikke turte bare ble med. Jeg er stolt over at vi nå løfter henne opp på scenen.

Forestillingen er en co-produksjon med Den Nationale Scene, og «Kim F» får premieren i Bergen 15. desember. Men for at begge de involverte teatrene skal få et eierskap til storsatsingen, blir det prøver både på Hamar og i Bergen.

Stykket skal på turné i Innlandet 24. januar–21. februar 2019.