(Hamar Dagblad)

Jubel hos Teater Innlandet erter at det ble klart at de indirekte er blitt tildelt Ibsenprisen, som er Norges eneste dramatikerpris.

Det skjedde under en festaften i Ibsenhuset i Skien torsdag kveld.

Juryen har lest og vurdert til sammen cirka 50 tekster med ny norsk dramatikk til forestillinger som alle har hatt premiere på norske profesjonelle teatre i 2017.  Og vinnere, «Solveigs 2. sang». er et bestillingsverk i anledning Peer Gynts 150-årsjubileum og forestillingen turnerte i Innlandet høsten 2017.

Prisen består av 150.000 kroner. og en statuett laget av Nina Sundbye.

Også Knut Nærums «KORPS» var nominert til prisen. Den tredje og siste nominerte teksten var Å telle til null av Kristofer Blindheim Grønskag.

Juryens begrunnelse:

«Solveigs 2. sang» er et dramatisk dikt i halen på – og i respons til – Henrik Ibsens sjangermessige forløper om antihelten Peer. Hallum løfter derimot Solveig frem i lyset. Objektet blir gjort til det handlende subjektet. Dramaet fortsetter der Solveig står igjen i tredje akt av «Peer Gynt», og viser hvor rått og brutalt den sterke kjærligheten med nødvendighet øver påtrykk på oss.

Med et lydhørt og affektivt språk presenterer «Solveigs 2. sang» oss for en kvinne som innhentes av forsøkene sine på løsrivelse. Intertekstuelle referanser limer både språkrytmen og karakteren fast til mannen Peer, han som gikk fra henne, han hvis minne hun gang på gang forsøker å kvitte seg med.

Dramatikeren skriver medrivende, med sprang i rom og tid, og teksten kaster seg mellom det lyrisk reflekterte og en aggressiv desperasjon. På et imponerende vis gir Hallum oss en Solveig av i dag, i kamp med Ibsens egen rollefigur som uvegerlig følger henne som et ekko:

«Den samme melodien

igjen og igjen

Flyter bort i drømme

men våkner snart

som fra en lang søvn

en ubehagelig natt

den samme melodien

igjen og igjen»