«Fire forsøk på å gjøre en forskjell» starter som et etterlengtet familietreff. Søstrene Ylva (Ester Grenersen) og Cathrine (Marit Synnøve Berg) som begge jobber med nødhjelp og bistand, Cathrines mann, diplomat og fredsforhandler Tommy (Terje Ranes), og Ylvas kjæreste, Jesper (Tom Styve), som jobber ved NAV i Hamar, skal endelig møtes igjen.

Men en hyggelig dag utvikler seg fort til heftige diskusjoner, der optimisme og kynisme kolliderer fullstendig.

Ofrer mye

Regissør Gard B. Eidsvold vil få folk til å løfte på øyelokkene og tenke over hvordan hver og en av oss kan utgjøre en forskjell.

– Motivasjonen var at vi ønsket å sette et søkelys på bistand, og særlig se på disse menneskene som ofrer en hel del for å utgjøre en forskjell i samfunnet vårt, sier Eidsvold.

Han mener at vi ved å ikke bry oss, bidrar til å undergrave det samfunnet vi tar for gitt.

Settingen er et fiktivt afrikansk land, der vi møter nordmenn som jobber innen bistand, diplomati og nødhjelp.

– De drives av at de jobber med noe viktig. Samtidig er det en frustrerende jobb. Det er tungt å drive med nødhjelp, fordi det aldri tar slutt, og den lindringen du kan gi er nokså liten i den store sammenhengen. Det er også krevende å jobbe innen et fagfelt som hele tiden blir kritisert, og det er frustrerende å ikke få til det man har ambisjoner om, sier Eidsvold, og lar det skinne igjennom at han stiller seg kritisk til deler av bistandsbransjen.

Vil kjenne seg igjen

Men sjøl om rammen er bistand og nødhjelp, og stykket har en politisk side, handler det like mye om mennesker.

– Det er et drivende godt drama, skrevet med kløkt, klokskap og varme av Mikkel Bugge. Det handler om mennesker som de fleste i salen vil kunne identifisere seg med, og det handler om en familiestruktur som går til grunne. Ukultur vokser ikke bare fram i bedrifter, men også i familier. Her har vi en familiedynamikk der alle korrigerer hverandre, men glemmer å korrigere seg selv, og slik blir de nesten en selvutslettende masse, sier han.

I arbeidet med manus har Bugge og Eidsvold intervjuet folk innen bistandsbransjen.

– Vi har vært opptatt av de kostnadene som følger et slikt liv. Mange må velge bort familie i en periode fordi det er vanskelig å slå seg til ro eller å få barn når man stadig reiser ut.

Du kan se forestillingen her:

«Fire forsøk på å gjøre en forskjell» har premiere i Hamar torsdag 9. februar.

Forestillingen kommer til Elverum kulturhus 14. og 15. februar.
Kulturhuset Hagelund, Trysil 16. februar.
Teatersalen, Brumunddal 1. mars.
Tynset kulturhus 2. mars.
Rådhuskinoen, Flisa 3. mars.
Rådhusteateret, Kongsvinger 4. mars
Milepelen, Sand 5. mars.
Turneen avsluttes i Hamar kulturhus  9., 10., 11. og 12. mars.