(Hamar Dagblad)

Manusforfatter Knut Nærum har tatt turen fra Oslo for å høre på Ida Holten Worsøe og Tom Styve lese fra manus. Og Teater Innlandets egen marsj urframføres.

– Hva er «tuba» på engelsk? undrer skuespiller Tom Styve.

– Tuba, kommer det kjapt fra Trond Eklund Johansen i Hedmark og Oppland musikkråd.

Latter.

Gode historier

Skuespillere og manusforfattere skal introduseres for en ny verden under prøvene til Teater Innlandets storsatsing, «Korps».

«Korps» har urpremiere i Hamar kulturhus 20. oktober. Forestillingen skal på turné i Innlandet fram til 25. november og spilles på til sammen 24 kulturhus.

– Vi er veldig i startfasen og har hodet i manuspapirene og leker litt med karakterene, forklarer Styve.

Han har fem karakterer som skal tolkes og formidles i stykket og kollega Ida har fire. I tillegg til lokale korpsmedlemmer. Totalt blir det 46 på scenen når stykket settes opp. Det tyder på at det blir hektiske og livlige forestillinger.

Nærum er spent:

– I dag skal jeg se konturene av hva dette stykket kan bli. Det er en historie om et stykke Norge som ikke blir vist fram så ofte. Hvis du sammenligner med idretten, så finnes det ikke noen så stor organisasjon som korpsbevegelsen som du hører så lite om. Fortellingene finnes bare på folkemunne. Derfor er det prisverdig at Teater Innlandet har tenkt: «Dette må vi få på scenen», sier Nærum.

Voksende interesse

Nærum ble spurt om han kunne skrive et stykke om korps, og takket ja. Et stort tema.

– Det viste seg at jeg visste veldig lite om korps. Jeg laget en meterlang liste over ting jeg lurte på. Hvordan er livet i et korps? Hvordan er det å spille et instrument? Hvordan organiseres det hele? Så begynte jeg å snakke med folk som har spilt eller spiller i korps, og tok med meg det tilbake til skrivepulten.

Nærum har valgt ni roller som skal vise alle aspekter av det å være en del av et korps. Musikanter, dirigenter som kommer og går, støttespillere, sure naboer og korpsforeldre med ulike ambisjoner for sine håpefulle, og en kjærlighetshistorie.

– Hva har vært aha-opplevelsen din i denne prosessen?

– Jeg ble veldig gledelig overrasket over å høre at korpsbevegelsen i Norge vokser igjen. Det synes jeg var ordentlig trivelig å høre. Drømmen er at stykket bidrar til at det blir enda flere som spiller i korps, sier Nærum og smiler.