(Hamar Dagblad)

Det er sjeldent de opplever så stor pågang på et stykke allerede før prøvene har begynt.

– Vi har allerede hatt nasjonal interesse for dette stykket, og folk har vist stor interesse for billettene allerede før de kom for salg. Det er ikke ofte vi har så mye oppmerksomhet rundt et stykke, sier informasjonskonsulent for Teater Innlandet, Silje Gundersen med et smil.

Mandag var det prøvestart på «Skogsmatrosen» i Teater Innlandet, i Hamar kulturhus.

Førstereisgutt

Rundt et bord har flere involverte personer i forestillingen samlet seg. John Nyutstumo og Espen Mauno som skuespillere i stykket starter å lese første akt i manus etter en introduksjon av regissør Janne Langaas.

– Jeg ville ut å bli mann! Ikke bare ut på sjøen, men langfart, leser Nyutstumo som en voksen Halvor, før stykket tar oss tilbake til den samme, 18 år gamle gutten fra Rena som spilles av Espen Mauno.

– Jeg vil søke hyre som lettmatros!

Stykket er basert på Jon Michelets suksessbok fra 2012 med samme navn, og tar for seg første halvdel av boken.

– Vi har valgt å ta for oss historien om Halvor som førstereisgutt. Han reiser fra Norge til Australia, og på veien blir han en voksen mann. Vi jobber oss fram til krigsutbruddet og da Rena ble bombet. Dette blir historien om Halvor. Krigshistorien er det andre som kan formidle, sier regissør Langaas.

Lokal relevans

Når Teater Innlandet skal sette opp en produksjon, ønsker de å bruke stykker med lokal relevans. Da boken «Skogsmatrosen» dukket opp i forarbeidet var det naturlig å tenke tanken at den historien kunne bli det nye stykket. Arbeidet tok til, og nå starter øvingene.

– Her i Hamar har vi helt fantastiske produksjonslokaler, og vi har snekkerverksted rett ved siden av øvingslokalet. Framover nå vil vi jobbe hver eneste dag for å finne lydbilde, sanger og få stykket opp å stå. Rundt 15 personer er engasjert i produksjonen, men det blir et lite knippe som reiser rundt på turné, sier Langaas.

Tre ganger til Hamar

Stykket er lagt opp til å spilles på grendehus rundt om i fylket, med premiere 29. april på Åstvang Flerbrukshus på Rena. Til Hamar kommer stykket til Teater Innlandets scene den 2. mai, før turneen avsluttes med to forestillinger i kulturhuset, 24. og 26. mai.