(Hamar Dagblad)

Torsdag har stykket «Tornerose» urpremiere på Teater Innlandet scene.

Det er hamarsingen Yngvild Aspeli som har regien, i et stykke der hun har tatt med seg sine engelske kvinnelige partnere i teaterkompaniet Jammy Voo. De har teamet opp med guttene i Rhum & Clay Theatre Company om å lage en mørk og morsom fortelling, tuftet på Brødrenes Grimms velkjente eventyr.

– Vi har gått inn i tematikken i det opprinnelige eventyret og brukt det som basis for vår versjon, sier Aspeli, som bor både i Paris og i Norge.

Begge teaterkompaniene har utspring i teaterskolen Ecole Jacques Lecoq i Paris.

Mange stiler

Om du forventer å møte prinsessen som sov i 100 år, og som ble vekket av et kyss av en prins, så blir du skuffet. Her er Tornerose en tenåring av i dag, skjønt Aspeli har laget en atmosfære av 80-tallet over hele forestillingen. Både når det gjelder kostymer og musikalske uttrykk.

– En mosaikk av forskjellige stiler: Dukketeater, akrobatikk, klovneri og livemusikk, sier skuespiller Julian Spooner.

– Det er blitt et veldig filmatisk og litt magisk stykke. Når vi begynte med denne jobben, oppdaget vi at også eventyrene forandrer seg med tiden. Det føles naturlig å være en del av evolusjonen og oppdatere eventyrene slik at de blir mer relevante. Og med vår versjon kan alle finne sin egen mening i stykket, sier medskuespiller Matthew Wells.

Magi

Det blir oppturer og nedturer for jenta, som på scenen er imponerende livaktig takket være utformingen av den anerkjente figurmakeren Polina Borisova. Og takket være skuespillernes håndtering av dukken på scenen.

– Vi prøver å holde en enkel historielinje, om en jente som er i ferd med å forlate barnet og som skal entre voksenlivet. En interessant tid. Vi ser det hele gjennom 100 år med drømmer. Det er angst, vekslende humør og høre på høy musikk, sier Eliza Wills-Crisp, og legger til:

– Vi håper stykket er for hele familien. De yngste vil like komedien og det magiske i stykket, mens tenåringene vil forhåpentligvis kjenne seg igjen hva jenta går igjennom. Og de voksne vil klare å relatere seg til hvordan det er å være forelder. Mens de eldste kanskje benytter anledningen til å se tilbake på oppveksten. Alle har jo gått igjennom denne fasen av forandring.

Stykket skal ut på en turné i hele Hedmark og Oppland. «Tornerose» blir også å se i Hamar lørdag 25. mars i tillegg til premieren tordag.