Gå til sidens hovedinnhold

Ung og allsidig kulturutøver fra Tynset:- Tiril har fått ledende rolle i musikkteateret Elden

Artikkelen er over 3 år gammel

Tiril Sophie Randen Ramberg (16) er mer eller mindre flasket opp på en kulturscene. I sitt ellevte år med musikkteateret Elden på Røros er den talentfulle Tynset-jenta plukket ut til å spille den sterke kvinneskikkelsen Kristine.

Årets oppsetning av Elden har premiere 25. juli og spilles fram til 4. august.

Prøvestart til helgen

– Det blir gøy. Det er et privilegium å få spille Kristine, sier Tiril.

Førstkommende lørdag starter prøvene for sang- og talerroller, med Tynset-jenta og de andre skuespillerne i ledende roller.

– Jeg spilte rollen som lillesøsteren Rakel i 2015 og 2016. Da hadde jeg noen replikker, mens nå blir det både sanger og replikker. Min motspiller er Snorre Ryen Tøndell i rollen som Niklas. Han har tatt skuespillerutdanning i Göteborg og er proff. Det blir også veldig gøy, sier hun.

Tiril var bare fem år da hun sto på en av Nordens mest spektakulære teaterscener på Slegghaugan på Røros første gang. I løpet av de 10 foregående årene har hun spilt alt fra rørosbarn til svensk soldat. Nå er det altså rollen som den sterke kvinneskikkelsen Kristine hun skal bryne seg på.

Sterkt kvinne

– Egentlig var det en annen rolle jeg så for meg da jeg var på audition i desember i fjor, men at det ble Kristine er enda morsommere. Jeg ser for meg at jeg kan spille henne bedre enn rollen som Ellen. Kristine er litt røff og en av de sterke kvinnene på Røros, legger Tiril til.

Etter auditionen hørte hun ikke noe mer og trodde ikke det ble noe av. Men rett før påske fikk hun plutselig mail om at hun skulle spille Kristine.

– I mai var det leseprøver en hel helg på Røros hvor alle som kunne komme møttes. Det var spennende å se hvem som skulle spille hva og å møte nye skuespillere, fortsetter Tiril.

Må snakke rørosdialekt

Tynset-jenta flyttet til Røros da hun var fem år og bodde der til hun kom tilbake til Tynset i sjuendeklasse. Rørosdialekten i rollen som Kristine sitter godt inne, selv om det ikke høres sånn ut når hun snakker til vanlig.

– Jeg har byttet litt på dialekter, men nå har jeg begynt å snakke litt rørosing igjen. Det spesielle med Elden er at du blir så inkludert samme hvor gammel du er, fortsetter hun.

Interessen for teater førte til at Tiril også var med på å spille rundt 20 av 60 forestillinger av Billy Elliot på Folketeateret i Oslo høsten 2014.

– Under øvringsperioden bodde pappa og jeg to måneder i Oslo fram til premieren i september. Det var en veldig annerledes opplevelse og sikkert litt spesielt at jeg var borte fra skolen hele denne tiden, flirer Tiril.

Teater, musikk og dans

Ved siden av teater spiller hun også flere instrumenter og driver med dans. Interessen for musikk og kultur har gått i arv fra moren og faren, men det er skuespilleri som ligger hjertet hennes aller nærmest.

– Jeg får kanskje gå for musikalsjangeren for der er det både skuespill, musikk og dans, ler den allsidige kulturutøveren.

Men nåløyet for å bli profesjonell scenekunstner er trangt og foreløpig har hun ikke bestemt seg for om det er det hun vil satse på.

– Jeg har søkte på dramalinja ved Stange videregående skole til høsten, men vet ikke hva jeg har lyst til å bli. Jeg tenker at det uansett er lurt å ta en annen utdannelse ved siden av. Kanskje skal jeg satse på medisin, smiler hun.

Les også

Caroline gikk fra å være livredd på audition til å synge foran 1.300 mennesker

Les også

«Elden-effekt» for tolgingene

Les også

- Min beste sommer!

 

Kommentarer til denne saken