Gå til sidens hovedinnhold

22 drept og 59 til sykehus i mulig terroraksjon ved Manchester Arena

Artikkelen er over 3 år gammel

22 personer er bekreftet drept og 59 sårede er sendt til sykehus etter det politiet omtaler som en terrorhandling ved Manchester Arena.

Tallet på drepte steg i morgentimene til 22, mens 59 mennesker ble såret i den kraftige eksplosjonen utenfor Manchester Arena, der den amerikanske artisten Ariana Grande akkurat hadde avsluttet en konsert.

– Vi behandler dette nå som en terrorhandling inntil vi får opplysninger som tyder på noe annet, sa politisjef i Manchester Ian Hopkins, og la til at politiet samarbeider med kolleger på nasjonalt nivå og med sikkerhetstjenestene.

Hopkins sier politiet vil komme med nye oppdateringer når de har et klarere bilde av hva som har skjedd. Mannskaper fra nødetatene har jobbet på stedet gjennom natten. Flere gater i byen er sperret, og tog til og fra Victoria stasjon i byen er innstilt. Stasjonen er evakuert.

May: – Tankene går til dem som er rammet

– Vi jobber med å få full oversikt over det politiet behandler som et forferdelig terrorangrep. Alle våre tanker går til ofrene og familiene til dem som er rammet, sier Storbritannias statsminister Theresa May i en pressemelding natt til tirsdag. En kilde i Det konservative partiet sier til Sky News at May tar pause i valgkampen etter hendelsen. May har utlyst parlamentsvalg 8. juni.

Det er ventet at den britiske regjeringen og ledere for politiet og sikkerhetstjenestene samles til krisemøte i London tirsdag morgen.

Den amerikanske TV-kanalen NBC sier amerikanske tjenestemenn er informert av sine britiske kolleger om at en selvmordsbomber utløste eksplosjonen. Ifølge CNN er en mann som var på stedet, identifisert som gjerningsmann, men dette er ikke bekreftet.

Konsert

Eksplosjonen skjedde mot slutten av en konsert med Ariana Grande i Manchester Arena mandag kveld. En talsperson sier artisten er i god behold.

Flere meldinger går ut på at eksplosjonen skjedde rett på utsiden av arenaen mens folk var på vei ut fra konserten.

Arenaen kan ta opptil 21.000 tilskuere og er den største innendørsscenen i Manchester. Den er knyttet sammen med Victoria stasjon, som har både tog- og trikkespor. 23 år gamle Grande er for tiden på Europa-turné, og mange unge fans hadde funnet veien til mandagens opptreden.

– Kraftig smell

Norske Jan Morten Haukefær (37) og stedatteren løp for livet ut av Manchester Arena og kom seg i sikkerhet etter det antatte selvmordsangrepet. De to havnet midt i dramaet da det smalt to ganger like etter at Ariana Grande hadde gått av scenen.

– Hun hadde akkurat sunget ekstranummeret «Dangerous Woman», så kom lyset på, og så hørte vi to kraftige eksplosjoner. Da var det en som skrek høyt, og alle begynte å løpe ut, sier Haukefær til VG.

– Jeg skjønte jo ikke noe, datteren min ble veldig redd. Vi tok hendene til hverandre og begynte å springe. Folk hadde panikk, og alle sprang. Det er bare helt ufattelig å tenke på at vi satt der nettopp og så den flotte konserten. Det er helt forferdelig, sier Haukefær på telefon til avisa.

Ingen nordmenn skadd

– Våre tanker og dypeste kondolanser går til ofrene og familiene til de som ble rammet av den forferdelige eksplosjonen i Manchester i natt, skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter tirsdag morgen.

– Vi har så langt ikke informasjon som tyder på at norske borgere er skadd, opplyser pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD) til NTB natt til tirsdag. UD oppfordrer nordmenn i området til å holde seg orientert via lokale myndigheter og følge deres anbefalinger og råd.

– Vi oppfordrer også nordmenn i Manchester til å kontakte sine nærmeste pårørende i Norge og melde fra om sin status, sier Sehl.

Kommentarer til denne saken