Norsk turistnæring ikke påvirket av angrepene i Europa

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mange europeiske storbyer er rammet av folks reisefrykt etter angrepene i Vest-Europa. Oslo og Norge fortsetter derimot å nærme seg nytt rekordår for turisme.

DEL

Nedgang i fly- og hotellbestillinger har spredt seg i europeiske byer, land og flyselskaper på grunn av det usikre økonomiske og sikkerhetsmessige bildet i Europa, melder Wall Street Journal.

En undersøkelse avisen har gjort, viser at hoteller i Roma, London, Amsterdam, Paris og Nice opplevde en klar nedgang i antall bestillinger etter 14. juli, da terrorangrepet i Nice rammet Frankrike. Nedgangen er markant sammenlignet med samme tid i fjor.

Lite avbestillinger

Det er ser imidlertid ikke ut som om internasjonal turisme til Norge blir rammet, ifølge Audun Pettersen, avdelingsleder for reiseliv i Innovasjon Norge, organisasjonen som drifter nettsiden Visit Norway.

– Vi vet ennå ikke hvordan terroren i Europa påvirker ferieplanene til europeere som begynner fellesferien nå, men vi har foreløpig ikke sett indikasjoner på at folk avbestiller reiser til Norge som er bestilt lenger tilbake i tid. Norge og nordiske destinasjoner ses på som trygge og enkle reisemål, sier Pettersen, som har vært i kontakt med hoteller og internasjonale flyselskaper.

– Folk glemmer fort

For nordmenn som reiser ut, gjelder det samme, selv om de konkrete reisemålene Nice og Istanbul var noe belastet de første dagene etter hendelsene der.

– Generelt sett opplever vi at etterspørselen er stabil og god både på kort og lang sikt. Vi ser dog at Tyrkia har blitt mindre populært det siste året, noe som bidro til at vi valgte å ikke videreføre sommerruten vår mellom Oslo og Istanbul i år, sier kommunikasjonssjef for Norwegian Lasse Sandaker Nielsen til NTB.

Han forteller også at flyselskapet fikk en del avbestillinger dit like etter forsøket på statskupp, og at den samme tendensen gjaldt Paris etter angrepet der i 2015, men at reiselysten til Nice later til å være upåvirket.

– Vår erfaring er at folk glemmer ganske fort. Folk flyr fortsatt til Nice, og mange reiser videre til andre steder i Sør-Frankrike. Vi ser foreløpig heller ingen endringer i folks reisemønster til og fra Tyskland, opplyser han.

Mot rekordår

Mens Lufthansa, KLM, og flere større europeiske reisebyråer rapporterer om svakere resultatprognoser grunnet redusert turisme til storbyer i Europa, viser tallene for Norge så langt motsatt tendens.

Tall fra SSB viser at antallet utenlandske overnattinger på hoteller, hytter og campingplasser økte med 8 prosent i perioden januar-mai, sammenlignet med samme periode i fjor. Det betyr rekordår for norsk reiseliv for tredje år på rad.

– Det ligger an til å bli et veldig godt reiseår til Norge, og et rekordår for reiselivsnæringen i Norge, sier Pettersen.

Overfor Aftenposten har både NHO reiseliv og flere reiselivsdirektører rundt om i Norge bekreftet tendensen SSBs tall viser.

Særlig har Norge over lengre tid hatt eventyrlig vekst i turister fra Asia. Blant annet har antallet overnattinger som kinesere står for, økt med 300 prosent siden 2007.

LES OGSÅ:

Artikkeltags