Brussel-terroren: En svart dag i Europa

Rescue workers treat victims at the airport, in this image taken from television video, after a blast in Brussels, Belgium, March 22, 2016. (Foto: Reuters TV)

Rescue workers treat victims at the airport, in this image taken from television video, after a blast in Brussels, Belgium, March 22, 2016. (Foto: Reuters TV) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Belgia har fryktet et terrorangrep, og tirsdag skjedde det. Minst 34 mennesker ble drept i til sammen tre eksplosjoner.

DEL

Sirenene uler. Ambulanser og politibiler går i skytteltrafikk. Tungt væpnede soldater og politifolk sperrer gatene. Politihelikoptre sirkler. Terroren rammet i hjertet av Europa tirsdag med to angrep i Belgias hovedstad Brussel.

Det startet på hovedflyplassen utenfor byen ved 8-tida der to eksplosjoner kostet 14 personer livet. Halvannen time senere smalt det på metrostasjonen Maelbeek like ved EU-kvarteret i sentrum, og 20 personer ble drept.

– Dette er en svart dag i Belgias historie. Vi har fryktet et terrorangrep, og nå skjedde det, sier statsminister Charles Michel til pressen.

– Vi må møte denne vanskelige prøvelsen med å stå sammen, ber han.

Myndighetene frykter ifølge utenriksminister Didier Reynders at gjerningsmenn kan være på flukt. Det pågikk flere politiaksjoner rundt om i byen utover ettermiddagen.

Store ødeleggelser

Bilder fra den internasjonale flyplassen Zaventem viser knuste vinduer og takplater som dekker gulvene. En av sideveggene i avgangshallen er mer eller mindre blåst ut, og øyenvitner beskriver blodpøler på gulvet.

– Jeg kjente det i hele kroppen. Det var et kraftig smell, gulvet og veggene ristet, og takplatene falt ned. De første sekundene etterpå var det helt stille, før kaoset brøt løs og alle løp for å søke dekning, forteller Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Küchler.

Myndighetene sier det er snakk om et selvmordsangrep, og senere ble det meldt om funn av et udetonert bombebelte på flyplassen. Det ble også funnet et skytevåpen, og ifølge nyhetsbyrået Belga ble det avfyrt skudd før eksplosjonene gikk av.

Tog

På metrostasjonen Maelbeek skal eksplosjonen ha rammet den andre vognen i et undergrunnstog som var i ferd med å kjøre fra perrongen. Røyken veltet ut av stasjonen.

– Det som festet seg mest, er en eldre dame som ble båret ut i en rullestol. Hun var tydelig i live, men i sjokktilstand, sier norske Lillann Weggersen etter å ha vært vitne til evakueringen av stasjonen.

– Jeg så også flere som er småskadd med risper i ansiktet og med avrevne klær. De ser ut som de har vært i krigen.

Senere ble det meldt at politiet hadde sprengt en mistenkelig gjenstand i nærheten av Maelbeek. Michel sier myndighetene jobber for å sikre flere steder, og en bil skal også ha blitt gjenstand for en «kontrollert eksplosjon» av politiet.

– Vær i ro

Trusselnivået er hevet til høyeste nivå i Brussel. Alle metrolinjer, busser og trikker står. Også toglinjer er stengt, og sikkerheten er skjerpet ved kjernekraftanlegg.

Alle blir bedt om å holde seg hjemme, og UD gjentar rådet til et stort norsk miljø i byen. Det er ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er rammet.

– Dette er en forferdelig situasjon, som er svært krevende for belgiske myndigheter og alle som bor i Brussel, sier Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes.

Fryktet nye angrep

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa. 26-åringen skal ha vært en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november.

Terrorforsker Ståle Ulrichsen tror angrepet er et svar på pågripelsen. Det er helt umulig å beskytte seg mot slike angrep, mener han.

– De trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier Ulrichsen.

En rekke europeiske land har skjerpet sikkerheten i kjølvannet av Brussel-angrepet. I Oslo har politiet besluttet å bevæpne samtlige patruljer.

Artikkeltags