Langrennsstjernen fra Dalsbygda satte opp høy fart fra start og ledet løpet hele veien fra startnummer 40.

Dermed forsvarte Johaug gullet på 10-kilometeren fra Seefeld-VM for to år siden.

– Dette er definitivt det beste skøyteløpet og det beste individuelle løpet jeg har gjort noen gang, sa Johaug til NRK etter målgang.

Hun har slått kraftig tilbake etter å ha slitt litt i VM-generalprøven i Falun.

– Jeg fikk litt tyn etter Falun, og det gjorde godt. Jeg har virkelig gått tilbake til «basics», sa verdensmesteren.

Ragnhild Haga ble nest beste norske løper på sjuendeplass. Helene Marie Fossesholm fulgte på plassen deretter, mens Heidi Weng og Tiril Udnes Weng ble henholdsvis nummer 15 og 19.

Hardt

Vårværet slo til for fullt igjen i Oberstdorf tirsdag. Det var opp mot 15 varmegrader i skyggen da Johaug startet. Det gjorde forholdene krevende for løperne.

Arrangørene saltet deler av løypa i forkant for å forhindre ujevne forhold.

Tidligere i VM var 32-åringen Johaug overlegen på 15-kilometeren med skibytte. Hun har ytterligere to seierssjanser i mesterskapet på stafett (torsdag) og tremila (lørdag).

På 30-kilometeren er hun også tittelforsvarer. Det norske laget skal revansjere nederlaget for Sverige fra 2019 på stafetten.

Nærmer seg Bjørgen

Tirsdagens renn var Johaugs 39. internasjonale konkurranse over distanse siden hun i 2018 kom tilbake etter en utelukkelse for en positiv dopingprøve.

På disse rennene har hun vunnet hele 32 ganger.

Triumfen tirsdag sendte henne også forbi Larisa Lazutina og opp på tredjeplassen over flest VM-gull gjennom tidene for kvinner. Johaug er oppe i 12. Marit Bjørgen topper med 18 foran Jelena Välbe (14).