Johaug vant Kollen-tremila etter parademarsj

Therese Johaug kunne juble for sin tredje tremilsseier i verdenscupen i Holmenkollen.

Therese Johaug kunne juble for sin tredje tremilsseier i verdenscupen i Holmenkollen. Foto:

Av

Therese Johaug la konkurrentene langt bak seg på vei mot overlegen seier på kvinnenes 30 kilometer fellesstart i Holmenkollen søndag.

DEL

Natalja Neprjajeva ble slått til 2.-plass med ett minutt og 45 sekunder. Russeren holdt unna for Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg i en spennende avslutning og tok innpå Østberg i verdenscupsammendraget.

Johaug fortsetter å være utilnærmelig i distanserenn etter comebacket. Hun har fortsatt ikke blitt slått denne sesongen. I Holmenkollen søndag gjorde 30-åringen akkurat som hun ville.

Johaug tok sin fjerde tremilsseier i Holmenkollen de ti siste årene. Marit Bjørgen har vunnet de seks andre.

– Det er like fantastisk å vinne her hver gang. Det er noe spesielt med å gå i Holmenkollen, sier Johaug.

På en vakker vinterdag i Oslo satte hun stor pris på publikumsstøtten.

Klinte til på første runde

– Jeg har trent utrolig mye her de siste to årene uten noen tilskuere. I dag var alle der og heiet på meg. Jeg får mye energi fra dem, sier hun, og gjentar at det er spesielt å gå i nasjonalanlegget.

VM-dronningen satte kjempefart fra første stavtak på tremila. Det førte til strekk i feltet. Bare en liten gruppe løpere forsøkte å følge Johaug, og kun russiske Natalja Neprjajeva klarte det. Hun gikk med Johaug fram til snaue sju kilometer. Da takket Johaug for følget.

– Jeg har gått utrolig mye her, så jeg vet hva som er mine styrker og svakheter. De første fem kilometerne kjøre jeg litt, men ikke fullt. Men i motbakkene opp mot Frogneseteren gikk jeg til og fikk noen sekunder, forklarer hun.

Resten av rennet var en kamp for plasseringene bak den norske skidronningen. Neprjajeva gikk alene bak Johaug. Bak fulgte en kvartett bestående av norske Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, samt svenskene Ebba Andersson og Charlotte Kalla.

VANT TREMILA: Therese Johaug under langrenn 30 km fellesstart kvinner i Holmenkollen søndag.

VANT TREMILA: Therese Johaug under langrenn 30 km fellesstart kvinner i Holmenkollen søndag. Foto:

Tok innpå

Jacobsen var den første av dem som måtte slippe, mens Neprjajeva lenge så ut til å kunne paradere inn til 2.-plass. Imidlertid kom Andersson og Østberg sterkt mot slutten og tok innpå nærmest for hvert stavtak.

Neprjajeva greide å svare og holdt forfølgerne fire sekunder bak seg. Andersson vant spurten mot Østberg om den siste pallplassen. Neprjajeva er toer bak Østberg i verdenscupen totalt og har ikke helt gitt opp håpet om å snyte Tour de Ski-vinneren for sammenlagtseieren.

– Det var veldig tøft å gå etter Therese. På flatene og i det lette terrenget gikk det greit, men i de lange bakkene var jeg plutselig langt bak igjen. Det var veldig tøft, sier russeren, som også forteller at hun var nervøs på den siste runden på grunn av gruppen som jaktet bak.

Svenske Andersson var glad etter å ha spurtslått Østberg. 21-åringen fikk deler av VM i Seefeld spolert med sykdom.

– For meg betyr det mye, siden jeg hadde noen tunge uker i VM. Det var en god følelse å bli nummer tre foran Ingvild, sier hun.

Kalla ble nummer fem og Jacobsen nummer seks.

Johaug hadde en luke på nesten 25 sekunder etter 10 kilometer, Den hadde økt til 1.18 minutt etter 20 kilometer og fortsatte å gå fra de andre inn mot mål.

Artikkeltags