Gå til sidens hovedinnhold

Til arrangørene av Elvebris

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter de to foregående korona-avlysningene ble jeg veldig glad for å se at den nyopprettede festivalen fortsatt skal finne sted. Som skuespiller, musikkentusiast og flittig bruker av det kulturlivet i Elverum har å by på, syns jeg det er flott at folk tar initiativ til å skape alle former for arrangementer. Det er likevel en påfallende side ved festivalplakaten jeg syns det er verdt å sette spørsmålstegn ved, og vil gjøre andre oppmerksom på – hvis de ikke allerede har lagt merke til det: Hvorfor er det kun én kvinne som skal på scenen?

Med ønske om å ikke virke lite forståelsesfull eller såkalt «feminazi», syns jeg det er vanskelig å komme på grunner for at kjønnsfordelingen skal være såpass skeiv. Det er rett og slett flaut å invitere til «sommerens diggeste festival» med «et bredt spekter av artister», når dette beviselig ikke er tilfellet. I 2021 må det kunne forventes på samtlige plattformer – deriblant kulturarrangementer – at kvinner også blir gitt sjansen på lik linje som menn. Jeg syns det er trist hvordan dere gjennom praktiske eksempler normaliserer slike tilstelninger nærmest blottet for kvinner og samtidig viser publikummet hvordan menn kan selge billetter og skape stemning. Det gjør potensielt veien til fullstendig likestilling enda lengre. Selv om jeg skjønner at det ikke er ment diskriminerende, er det merkelig at alle involverte tilsynelatende bare har latt det gå.

Jeg er sikker på at festivalen kommer til å bli en suksess av en folkefest, og at det smale artistgalleriet ikke er verdens undergang. Jeg digger virkelig viljen deres til å gjennomføre ideer! Men – og det er et viktig men –, dere kunne vært et forbilde på flere områder hvis dere hadde valgt å inkludere flere kvinner. Helst 50 %. Da hadde jeg digga dere desto mer.

God festival!

Kommentarer til denne saken