Ruten går også blant annet innom Gravberget i Våler.

De tre rutene som nå er stjerneklassifisert er:

  • Sykle helt på grensen langs Villmarksruta (352 km)
  • Ta deg fra fjell til fjord langs Numdalsruta (243 km)
  • Opplev historisk sus langs Unionsleden (91 km)

Dette er de tre første stjerneklassifiserte rutene i Norge, lansert nå opp mot sommerferien. Den er en del av en kampanje for Sykkelsommer 2021, med inspirasjon, tips og råd for en aktiv ferie på to hjul.

– Ved hjelp av en egen app for rutesjekk har vi kartlagt hver meter av disse rutene – og flere turer kommer i løpet av sommeren. Ingen har sjekket turstrekninger for syklister på denne måten før i Norge, sier Liv Jorstad Paulsen, prosjektleder i SLF.

Finn fram mobilen

Rutene får fra 1 til 5 stjerner bygd på kriterier som underlag, skilting og sceniske kvaliteter. I arbeidet med stjernesystemet har SLF hentet verdifull kunnskap fra søsterorganisasjonene i Danmark og Tyskland, der de lenge har tilbudt kvalitetsvurderinger av sykkelruter.

– I tillegg har vi spurt egne medlemmer. Når de skal på tur, legger de særlig vekt på tilgang til kart, informasjon om lengde på turer og gode turbeskrivelser når de skal ut på tur, sier Paulsen.

For alle turene kan navigasjonsdata for mobil lastes ned. Og du får vite om tilkoblingsmuligheter til offentlig transport samt hvor elsykkelvennlige rutene er.

Flere turer de neste årene

I alt 5 stjerneklassifiserte turer vil bli lagt ut nå i lanseringsåret. Og så vil SLF fortsette å rulle ut en rekke nye turer de kommende årene.

– I tillegg skal minst 20 overnattingssteder i år kunne smykke seg med tittelen Sykkelvennlig vertskap, som viser at de tilfredsstiller seks kriterier som Syklistenes Landsforening har satt for slike vertskap.

På disse stedene må det være mulighet for blant annet å låse inn sykkelen, tørkemuligheter for klær og god kunnskap og informasjon om sykkelveien videre, sier Paulsen.

I tillegg til de stjerneklassifiserte turene kan SLF friste med 200 turer på sin Sykkelsommer 2021-portral – korte og lange, familievennlige og elsykkelvennlige.