To tanker i hodet samtidig

SKAL IKKE: Skal vi ta den ekstra turen til butikken? Vanligvis enkle spørsmål har ikke så enkle svar om dagen.

SKAL IKKE: Skal vi ta den ekstra turen til butikken? Vanligvis enkle spørsmål har ikke så enkle svar om dagen.

DEL

Leder
Å kjempe for å dempe spredningen av et dødelig virus og samtidig holde et samfunn i gang. Det er hva alt handler om for tida. Og ikke vet vi med sikkerhet hvilket virus vi kjemper imot, hvor lang tid det vil ta før det dør ut og hvordan. Ikke kan vi på noen minutter eller timer, med presisjon, forutse resultatet av tiltak vi må sette inn for å begrense aktivitet og endre rutiner og regler. Det er en uvirkelig situasjon, plutselig preger uvissheten oss alle, tvers gjennom samfunnet.

Politisk ledelse og faglige myndigheter uttrykker ærlig uvisshet. De vet ikke hvor lenge skoler må være stengt, de vet ikke hvor mange mennesker som maksimalt kan samles i et rom. De vet ikke om grensene bør stenges eller om Vinmonopolet bør være åpent. De kjenner ikke dødeligheten, sykdomsforløpet eller hvorfor Italia er så hardt rammet. De vet ikke, men de iverksetter tiltak som de mener er de mest fornuftige og praktiske for oss.

Er det lurt å tilkalle elektrikeren dersom oppvaskmaskina fusker?

Slik er det for hver eneste en av oss. Vi må gjøre vurderinger. Vi skal hindre smitte og vi skal holde hjulene i gang hjemme og i arbeid. Heldigvis ikke så altomfattende og med så store konsekvenser for så mange. Men det er de samme mekanismene som må settes i gang. De samme følelsene som må kjennes på. Det gir oss daglige, trivielle problemstillinger som skal jeg ta en ekstra tur til butikken for å kjøpe egg til pannekakene som vil få fram smilet og muntre opp de minste? Skal vi tillate litt leking ute med naboungene, skal vi ta en kaffe med kollegaen? Er det lurt å tilkalle elektrikeren dersom oppvaskmaskinen fusker eller rørleggeren dersom toalettet er tett? Det koker ned til å finne ut hva som egentlig er nødvendig. Ingen enkel øvelse.

Artikkeltags