Tom Spjeldnæs og Harald Lundstein fra Elverum bestemte seg for å lage en høyst uvanlig konkurranse med utgangspunkt i sin store hobby og lidenskap.

Med smarte løsninger og hjelp av et helt lass av lokale aktører har de fått realisert drømmeprosjektet sitt.

Med seg på laget har de også fått en kjent musiker fra Elverum som promoterer konkurransen med en video, som du kan se lenger ned i saken.

Et stykke nedover langs Glomma, på et kjent turistmål, sitter det en spent styreleder og venter på resultatet.

– Vi tror dette vil ha stor verdi for veldig mange, sier hun.

Unik konkurranse

Tom Spjeldnæs og Harald Lundstein er leder og nestleder i Elverum fotoklubb som holder til i St Olavs Gate 1, vis-à-vis Elverum kulturhus, der har de holdt til siden 2014. De har drevet klubben siden 2008.

De to arrangerer Taigaen fotofestival, som går over et helt år. For årets fotokonkurranse har de valgt et uvanlig tema.

– Vi bestemte oss for å lage en nasjonal konkurranse der man skal ta et bilde med utgangspunkt i et dikt av Hans Børli. Dette er noe helt nytt, sier Tom Spjeldnæs.

– Da velger man seg et dikt og så tar man et foto/bilde av noe man syns illustrerer eller assosierer med diktet. Da blir det som en tolkning av diktet.

– Dette er er vel litt uvanlig kost fra en fotoklubb?

– Det å ha en fotokonkurranse med utgangspunkt i en bestemt forfatters diktsamling er aldri blitt gjort før, i hvert fall ikke i denne type omfang, sier Tom.

Han forteller at konkurransen er delt inn i to seksjoner. Foruten Hans Børli temaet har de også tatt med en seksjon de har valgt å kalle «Skogen».

– Skog er et litt underskatta motiv i foto så det kan gi rom for mye rart. Og så er jo skogen helt i takt med Hans Børlis ånd, så det falt seg naturlig å ha med dette også, syns vi, sier Tom.

Har store ambisjoner

Årets fotokonkurranse har vært et mål en god stund for de to fotoentusiastene.

– Ideen ble vel forma i forbindelse med 100 års jubileet av Vidar Sandbeck i 2018. Da hadde vi en lignende konkurranse hvor deltakerne skulle sende inn et foto med utgangspunkt i et dikt av Sandbeck. Men dette var kun for oss i Østerdalen.

– Med årets konkurranse har vi ønsket å løfte dette til et nasjonalt nivå.

Og ambisjonene til de to dedikerte hobbyfotografene stanser ikke der.

Tom tror det er mulig å utvide enda mer.

– Fra neste år så er tanken at vi skal utvide konkurransen til å inkludere alle de nordiske landene.

– Det er så mye rikdom i Børli sine dikt at vi tror det skal være mulig å fortsette med dette i flere år framover, sier Tom.

Og det ser det ut til at de kan lykkes med. For av de innsendte bidragene til nå er de fleste fra helt andre steder enn Elverum og Østerdalen.

– Det er faktisk ikke så mange herfra, de fleste som har sendt inn er fra andre kanter av landet. Det viser jo at det er potensial der, sier Tom.

– Det blir ganske så travelt

Tom og Harald har ikke anledning til å delta i konkurransen selv siden de er del av konkurransekomiteen.

Fristen for innsending av bilde til fotokonkurransen er 30. september. Og du må være medlem av en fotoklubb for å delta.

Tom forventer at det blir en del innsendte bidrag helt mot tampen.

– Jeg regner med det blir ganske så travelt fem minutter før fristen, humrer Tom, for han vet av erfaring at mange ofte venter helt til det siste med å levere.

Børli med i juryen

For å avgjøre hvilke kandidater som skal stikke av med seieren har Elverum fotoklubb fått med seg noen dommere. De har blitt valgt for å sikre at vurderingen ivaretar et godt faglig grunnlag.

I juryen sitter Ingun Aastebøl som sitter i styret i Hans Børli-selskapet. Bård Løken er fotograf hos Skogmuseet. Randi Krogh er dansk og jobber som grafiker til daglig.

Tom er leder for juryen og har som oppgave å se til at alt går riktig for seg.

Det deles ut en premiesum på totalt 9000 kroner. Hans Børli-selskapet står for finansieringen.

Tv-skjermen i vinduet betaler husleia

Konkurransen har kommet i stand ved hjelp av flere velvillige aktører i Elverum. Det er dyrt og mye utgifter ved å lage en slik konkurranse, og å drive fotoklubb er ikke den billigste hobbyen man kan ha.

– Vi i fotoklubben er utrolig glade for at Hans Børli selskapet har stilt opp med pengepremiepotten og Presis trykkeri på Flisa hjelper oss med trykkingen av bildene.

– Og ikke minst har YC Eiendom vært en kjempeviktig aktør for oss.

YC er hovedsponsor for Elverum fotoklubb og det drar de god nytte av.

– Vi har fått en god husleieavtale med YC og de bidrar også med tilskudd til festivalen. Å ha eget lokale er viktig for oss, da veldig mye av det praktiske blir enklere for oss. Vi har eget studio nede i kjelleren og galleri og møterom oppe. Tilgang på egne lokaler er en stor fordel, vi kan være mer spontane, noe som passer bra for oss hobbyfotografer, ler Tom.

Og gutta i fotoklubben har en litt egen variant å ty til for å få dekket husleia.

– Vi har hatt Månedens-bilde-konkurranse en stund nå. Vinnerbildet blir vist på TV skjermen som vi har plassert i vinduet ut mot gata.

– Hver måneds bilde har sin sponsor, som dekker husleien for den måneden de sponser, forklarer Tom.

Børli-musikkvideo med Lukashaugen

Med økonomien på plass så mangla bare siste krona på verket.

De to gutta har vært så heldige å få med seg en flott promotør av prosjektet.

Erik Lukashaugen, som er musiker og fra Elverumstraktene, har bidratt med et nydelig bidrag. Han har tonesatt diktet «Vi eier skogene» av Hans Børli. Arrangør Harald Lundstein har laget en musikkvideo som du kan se her:

Tekst: Hans Børli. Musikk: Erik Lukashaugen. Foto/redigering: Harald Lundstein.

Seierherrene i årets fotokonkurranse kåres i begynnelsen av desember og blir utstilt i fotoklubbens lokaler til et stykke ut i mai.

Deretter blir eierskapet til bildene overtatt av Hans Børli-selskapet. Ingun Aastebøl sitter i styret. Hun har vanskelig med å skjule sin begeistring.

– Vi er veldig glade for at vi får muligheten til å ta over bildene og stille de ut her på Oppistun, barndomsplassen til Børli, sier Ingun. Hun er selv er fra Børli sine hjemtrakter, og har et nært forhold til forfatterskapet.

De utkårede bildene blir utstilt under det store Junikveld-arrangementet første søndag i juni neste år. Da blir det «utstillingsåpning», men bildene kan oppleves hele sommersesongen i Oppistun.

Stort potensial

Akkurat det er noe Ingun Aastebøl mener vil gi fotokonkurransen stor merverdi.

– Vi synes det er så flott at fotoklubben gjør dette. For det første er vi jo glade for at de har valgt Børli. Deretter så tenker jeg at en sånn konkurranse vil være et viktig bidrag til å fornye og utvide formidlingen av Børli sitt forfatterskap på en kreativ og spennende måte. Vi tror det vil komme mye spennende perspektiver på Børli sine dikt fram gjennom denne konkurransen.

– Det finnes fortsatt mange åpne dører i Børli sitt univers, som ikke er oppdaget ennå, sier Ingun.

For Ingun er ikke i tvil om at de utkårede vinnerbildene kommer til å bli sett av mange.

– Vi har under Junikveld hvert år rundt 800 besøkende i snitt. Og vi har ei gjestebok der besøkende skriver seg inn, og ut fra dem er besøkstallene ganske høye i løpet av et år, forteller Ingun.

Med høye tall vil bildene fra fotokonkurransen kunne bidra til en stor forskjell i formidlingen av Børli sitt forfatterskap. Det er Ingun klinkende klar på.

– Utstillingen vil gi mange flere muligheten til å se bildene. Det vil gjøre at vi formidler en stor og kjær forfatter på en spennende og ny måte som også når fram til et mye større publikum. Det er det stor verdi i.

– På hvilken måte da, tenker du?

– Det kan bli et kjempemessig bidrag til å løfte fram vår felles litteraturarv, og kanskje finne fram skjulte skatter fra et fantastisk spennende og rikt forfatterskap, sier Ingun forventningsfullt.