Gå til sidens hovedinnhold

Tonning Riise vurderer å stemme mot Erna

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (H) kan komme til å stemme mot regjeringen i når loven om bioteknologi skal opp til avstemning i Stortinget tirsdag.

Tonning Riise vil følge egen samvittighet framfor hensynet til regjeringspartner Kristelig Folkeparti.

– Vi sitter i den litt absurde situasjonen at vi som er for liberalisering av bioteknologiloven skal stemme mot vår egen samvittighet av hensyn til KrF, og potensielt dermed kan måtte oppleve av flertallet vipper andre vegen fordi fristilte representanter i Frp har fulgt den innstendige oppfordringen fra KrF om å følge den samvittighet de ikke ønsker at vi som er uenige med dem skal få følge. Det må jeg innrømme at jeg har store problemer med.

Dette skriver Høyres stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise på sin Facebook-side.

Samvittighet begge veger

Tonning Riise har respekt for KrF holdning, men mener at den betente saken like mye er et samvittighetsspørsmål den motsatte vegen.

– Jeg er for eksempel for eggdonasjon, Ja, jeg mener til og med at man kan argumentere godt for det ut fra et familiekonservativt ståsted, skriver Tonning Riise.

Han er også for både NIPT-testen og tidlig ultralyd.

I diskusjonslenken under innlegget understreker Tonning Riise at han kan komme til å stemme mot regjeringen på samme måte som Venstres Kjetil Stenseth har signalisert at han vil gjøre.

– Lettere å kjempe mot bompenger

Etter at Frp gikk ut av regjeringen gikk partiet sammen med Ap og SV om en liberalisering av bioteknologiloven. De tre ønsker at eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og blodtesten NIPT skal bli lovlig.

KrF har lagt inn et sterkt press for å forhindre en liberalisering, ikke minst er presset stort mot Frps representanter som er fristilt i avstemningen.

Frps Tor Andre Johnsen fra Hedmark vil stemme sammen med partiledelsen, men innrømmer at saken er vanskelig.

– Det er tross alt lettere å kjempe mot bompenger, sier Johnsen.

Kommentarer til denne saken