Torsdag starter småviltjakta. Men skal du ha ammunisjon er det lite av det i Elverum

TOMME SKAP: På G-Sport Amfi er det tomt for ammunisjon. Bare noen få bokser med spesiell ammunisjon står igjen.

TOMME SKAP: På G-Sport Amfi er det tomt for ammunisjon. Bare noen få bokser med spesiell ammunisjon står igjen. Foto:

Torsdag 10. september starter småviltjakta. Men har du ikke jaktammunisjon fra i fjor eller tidligere, må du kjøpe det et annet sted enn i Elverum.

DEL

Dagen for småviltjegerne nærmer seg. En spesiell dag for både erfarne jegere, men også nybegynnere, når det morgenen 10. september kan høres skudd i de store skogområdene rundt omkring.

Men skulle du mangle ammunisjon, så er det tomt for det i Elverum. Da må du et annet sted. Byen som hvert år arrangerer de nordiske jakt- og fiskedagene har ikke en egen jaktbutikk.

– Bør være et marked for det her

I Elverum er det G-Sport på Amfi (tidligere Hagen Sport) som de siste årene har hatt bevilgning på våpen og ammunisjon, som eneste butikk. Men nå er det lite igjen i hyllene.

Grunnen til lite ammunisjon er sammenslåingen mellom Intersport og Sport 1 i kjølvannet av Gresvig-konkursen. Tanken er å danne landets største sportsaktør, men planen er stoppet av Konkurransetilsynet, som innen 2. oktober er ventet å gi en avklaring.

Butikken har solgt ammunisjon i alle år, men nå er det veldig lite igjen.

Elverumsingen Espen Schioldborg kommer innom butikken for å kjøpe rypeammunisjon. Torsdag går ferden til Myklebysætra, men rypeammunisjon er det tomt for.

– Det er jo kjedelig at det er sånn, men da må jeg dra et annet sted. Det blir litt ekstra tidsbruk, men kanskje jeg kan høre med en venn i Trondheim om han kan kjøpe med.

– Er det kjedelig at ikke flere selger ammunisjon?

– Ja, det bør være et marked for det her. Men folk må være mer lojale og bruke de lokale butikkene vi har. Som for eksempel jaktbutikken som lå i Kvartalet før. Ikke handle andre steder eller på nettet. Men kanskje ikke det er et marked for en sånn nisjebutikk i Elverum, spør han.

– Beklagelig

Butikksjef Maria Svanteson har tidligere sagt til Østlendingen at det etterfylles med varer i butikken hennes, så langt leverandørene er i stand til dette.

– Vi på Hagen ønsker jo ikke denne situasjonen. I vår mening skal jo selvfølgelig skapene våre stå fulle med alternativ til våre jaktkunder, sier hun til Østlendingen.

Lars Kristian Lindberg i Gresvig-konsernet sier dette om situasjonen:

– I forbindelse med at Gresvig AS gikk konkurs og Intersport Norge ble startet, måtte det søkes om løyve om salg av ammunisjon, på lik linje med et hvilket som helst nyoppstartet firma. Det har tatt lang tid å få dette godkjent, og er fortsatt ikke godkjent, saken ligger fortsatt hos politiet. Så lenge vi ikke har lov til å kjøpe og selge ammunisjon, vil det heller ikke være mulig for en egeneid butikk å handle dette, siden butikken ligger under samme søknad som «mor-firmaet». Det er selvsagt beklagelig at vi ikke har mulighet til å tilby dette i Elverum, men det får vi dessverre ikke gjøre noe mer med slik som situasjonen er nå, sier han.

Vil starte med utsalg

Så hvorfor selger ikke andre butikker ammunisjon, når det tydeligvis er et marked for det. I hvert fall sesongbasert.

Steinar Jensen hos Sport 1 sier at ammunisjon er noe han har planlagt å starte med lenge.

– Jeg har faktisk jobbet med dette de siste 14 dagene, men det har vært vanskelig å få tak i politiet for å få de rette søknadspapirene.

Helt etter at Elverum Jakt og Våpen AS forsvant fra kjelleren på Kvartalet, har Jensen hatt utsalg av ammunisjon i tankene.

– Vi vet at det har vært et marked for det i Elverum. Og det er ikke bra at det bare er én butikk som har solgt det de siste årene. Derfor jobber vi nå for å få det til.

– Hvorfor har ikke dette skjedd tidligere?

– Jaktutstyr selger vi ikke så mye av. Vi har prøvd litt tidligere, men det har vært lite lønnsomt. Litt grunnet at jakt- og fiskedagene tar en stor del av markedet hvert år. Så har vi ikke har hatt kvalifisert personell til å selge det. Det har vi fått inn nå, sier Jensen.

– Men det hjelper ikke jegerne som skal ut på jakt nå?

– Nei. Vi kunne nok reagert litt før. Men vi vil starte med dette umiddelbart så fort vi får tillatelse. Vi er også i kontakt med en leverandør.

– Vi kan ikke tillate oss at en by som Elverum med over 20.000 innbyggere, som profilerer seg så mye med skog, natur, jakt og fiske, ikke har et utsalg på ammunisjon før og under jakten.

VIL HA UTSALG: Steinar Jensen hos Sport 1 sier at de nå prøver å få salg av ammunisjon i butikken, etter mange år uten.

VIL HA UTSALG: Steinar Jensen hos Sport 1 sier at de nå prøver å få salg av ammunisjon i butikken, etter mange år uten.

Artikkeltags