Ønsker bilfrie soner rundt skolene: – Det er ikke nødvendig å kjøre barna helt til døra

TRAFIKKSIKKERHET: Hedmark trafikksikkerhetsutvalg oppfordrer alle skolene til å ha bilfrie soner rundt skolene.

TRAFIKKSIKKERHET: Hedmark trafikksikkerhetsutvalg oppfordrer alle skolene til å ha bilfrie soner rundt skolene. Foto:

Enkelte skoler har allerede tatt grep når det kommer til trafikksikkerhet på eget initiativ. Nå oppfordrer Hedmark trafikksikkerhetsutvalg alle skolene til å ha såkalte hjertesoner rundt skolene.

DEL

Flere undersøkelser viser at fysisk aktivitet øker barns konsentrasjonsevne, gir lavere stressnivå og økt prestasjonsevne.

– Det kan gi stor gevinst for barn å gå til skolen. Ikke bare for den fysiske helsen, men også tryggheten rundt skoleområdene, sier Gunn Randi Fjæstad, leder i Hedmark trafikksikkerhetsutvalg.

Hun ønsker at skolene skal ta konkrete grep for å bedre trafikksikkerheten.

– Det blir fort veldig trangt og vanskelig når alle bilene står foran skolen. Det er ikke nødvendig å kjøre barna helt til døra, sier Fjæstad.

– Tenk på konsekvensene

Det kan være flere grunner til at foreldre velger å kjøre barna til skolen istedenfor at de sykler eller går.

– Travelhet og at man har mye man skal rekke kan være en årsak, men foreldre må tenke på konsekvensene. For barnas trygghet kan forbedres med bilfrie soner på en 600–700 meters radius rundt skolen. Barna har ikke evnen til å vurdere fart og avstand på samme måten som vi voksne kan, sier Fjæstad.

Enkelte skoler i Hedmark har allerede tatt grep på eget initiativ.

– Noen grep man kan ta er for eksempel å ha en egen sone hvor man slipper av og henter barna, at det kun er lov til å kjøre til bussholdeplassen eller at foreldre samarbeider om en gåbuss til skolen, sier Fjæstad.

– Med denne oppfordringen ønsker vi å bygge opp en trygghet for barn, unge og voksne.

Artikkeltags