Refleksbruken øker i Hedmark, men Trygg Trafikk er ikke helt fornøyde: – Her må vi få til en felles dugnad

Over halvparten av hedmarkingene dropper refleksen. Det bekymrer Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder i Trygg Trafikk i Hedmark. (Arkivfoto: Bjørn-Frode Løvlund)

Over halvparten av hedmarkingene dropper refleksen. Det bekymrer Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder i Trygg Trafikk i Hedmark. (Arkivfoto: Bjørn-Frode Løvlund) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Refleksbruken i Norge fortsetter å øke, Det viser Trygg Trafikks årlige reflekstelling. Men fortsatt dropper mer enn halvparten refleksen i Hedmark.

DEL

Reflekstellingene for 2018 viser at andelen nordmenn som bruker refleks nå er oppe i 44 prosent. Det er en liten økning fra året før da tallet var 40 prosent. Trygg Trafikk karakteriserer utviklingen som treg, men positiv.

– Vi ser en svak, men jevn økning for hvert år. Hvis vi ser på snittet for hele landet de siste ti årene har økningen vært formidabel; fra bare 11 prosent i 2003 til dagens 44 prosent. Det er gledelig at stadig flere forstår at det å bruke refleks er det beste du som fotgjenger kan gjøre for å synes i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Hedmark på 5. plass

Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder i Trygg Trafikk i Hedmark legger til at det i Hedmark er fortsatt kun om lag halvparten av trafikanter som går ute i mørket som bruker refleks. Refleksbruken i Hedmark er likevel over landsgjennomsnittet, 48 prosent i Hedmark mot 44 prosent refleksbruk totalt i Norge.

Med det ligger Hedmark på 5. plass, og Oppland med en noe lavere refleksbruk ender opp på 11. plass av de 18 fylkene.

– Det betyr samtidig at over halvparten – 52 prosent i Hedmark – dropper refleksen. Det liker vi dårlig, sier Solbraa. Her må vi få til en felles dugnad slik at ingen førere kjører på noen fordi dem er usynlige i mørket.

– Ikke la deg lure av gatelys!

Også i år viser tellingene at vi er flinkest til å bruke refleks langs landeveien, og det er også der den største økningen er. 2018-tallene viser nemlig at 54 prosent av alle nordmenn bruker refleks langs landeveien, mot 47 prosent i 2017. I Hedmark er refleksbruken 58 prosent på landevei, mens det i sentrumsgater er kun 38 prosent som bruker nemlig refleks i byen. Marianne Mittet Solbraa advarer folk mot å tro at gatelys er en garanti for å bli sett.

– Det er en feilslutning å tro at du er synlig i gatelys. Sannheten er tvert imot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. En undersøkelse vi gjennomførte i 2018 i samarbeid med SpareBank 1 viste faktisk at 8 av 10 synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, forklarer Solbraa.

Om Trygg Trafikks reflekstelling

Trygg trafikk har gjennomført over 25.000 tellinger av refleksbruk i alle norske fylker, med over 1.000 tellinger per fylke i november-desember 2018.

I Hedmark bidro politiet og seniorene i Statens vegvesen til med tellingene.

Kartlegging er gjennomført i samarbeid med Ipsos og er den eneste av sitt slag her til lands.

Artikkeltags