Nå er det mindre «ukult» å bruke belte på bussen

BELTE PÅ BUSS: De unge tar mest buss og er de dårligste beltebrukerne. Men ting er i endring, sier Ingrid Heggebø Lutnæs.

BELTE PÅ BUSS: De unge tar mest buss og er de dårligste beltebrukerne. Men ting er i endring, sier Ingrid Heggebø Lutnæs. Foto:

De unge tar mest buss og er dårligst på beltebruken, men nå ser det ut til å endre seg.

DEL

Færre unge mener nå det er sosialt akseptert å droppe beltet i buss, viser en undersøkelse fra Statens vegvesen.

I neste uke starter beltekontrollene i buss igjen.

– Vi er glad for å se at holdningene er i ferd med å endre seg blant de unge og håper det også gjenspeiler seg i kontrollresultatene. Heldigvis er det få alvorlige ulykker med buss, men om noe skjer, kan beltet være forskjellen på liv og død, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

En undersøkelse viser at en av to i alderen 15–29 år daglig tar buss der det er monterte setebelter. 58 prosent av disse sier at de i stor grad bruker belte. Sosial aksept kan være én av grunnene til at tallet er så lavt.

– I trafikken, og når vi reiser kollektivt, har vi også et ansvar for de vi reiser sammen med. Lar du være å feste beltet i bussen, er du ikke bare til fare for deg selv, men også de andre på bussen. Så pass på vennene dine, fest deg selv og de du er glad i, sier Lutnæs.

Heldigvis ser det ut til at andelen unge som mener det er sosialt akseptert å droppe beltet på bussen synkende – fra 65 prosent våren 2017 til 47 prosent i 2018.

Dermed tyder det på at holdningene er i ferd med å snu.

I fjor kontrollerte Statens vegvesen nesten 22.000 busspassasjerer. Andelen som blir ilagt gebyr av dem som blir kontrollert, ligger på 2–3 prosent.

– Ikke alle busser har belte, men bruk det hver gang du kan – det er rett og slett for enkelt til å la være. En så enkel konstruksjon som beltet har reddet, og vil fortsette, å redde mange liv, sier Lutnæs.

Artikkeltags