– Dette er første gang det arrangeres miljøuke i hele Hamar-regionen. Det blir masse aktiviteter, og vi håper mange vil være med, sier Hanne Mette Walhovd Paulsen og Bente Hagen fra kulturkontoret i Løten.

Miljøuka foregår den siste uka i april og har over 50 arrangementer for voksne, barn, ungdom og familier. På programmet står alt fra kurs og foredrag til musikk og markeder.

Det er det interkommunale avfallsselskapet Sirkula med gjenbruksbutikken Resirkula som står bak, sammen med eierkommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker, og i samarbeid med Hamar Naturskole.

Bærekraftig tankegang

– Vårt overordnende mål med temauka er å løfte fram bærekraftig tankegang, handlinger, næringsvirksomhet og satsing, sier Karen Tømte, driftsansvarlig i Resirkula og prosjektleder for Miljøuka 2022.

Hun mener Hamar-regionen kan posisjonere seg som den miljøvennlige regionen. Med den nye og moderne kretsløpsparken på Gålåsholmen utenfor Hamar har regionen allerede markert seg positivt, spesielt innenfor avfallsbransjen. Nå ønsker Sirkula og eierkommunene å inspirere innbyggerne til å ta miljøvennlige valg.

– I løpet av uka kan du lære å reparere klær, elektronikk og sykler, slik at disse holder lenger, du kan bli bedre kjent med vekstene som omgir oss, og hvilke planter som er bra for biene, og du kan få vite hvor du kan kjøpe kortreist og lokalprodusert mat.

Tømte sier at ambisjonen er å skape et årlig arrangement.

Flere markeder

Resirkulas vårmarked lørdag 23. april blir den offisielle åpningen, og i løpet av uka blir det flere markeder, blant annet i Løten, der det arrangeres bagasjeloppis mandag ettermiddag 25. april. Her er det fritt fram for alle å fylle bagasjerommet i bilen med lopper og stille seg opp for å selge klær og ting i sentrum.

– Vi håper folk rydder i kjeller og loft og fyller opp bilen, sier Hanne Mette Walhovd Paulsen. «Loppedamene» som skal ha marked i Dalby-bygget i hele mai, er allerede klare til å delta, men det er rom for mange flere.

Samme dag blir det salg av brukte sykler og billig sykkelservice utført av proffe sykkelmekanikere fra Resport og fritid, og gjennom hele uka tilbyr kommunen to timers gratis utlån av elsyklene, som står parkert utenfor Løten Nærstasjon.

I Hamar blir det stor miljødag med mange aktiviteter på Stortorget lørdag 30. april, og i Brumunddal blir det gratiskonsert med Anna Sundström Otervik og Torgeir Koppang. Det skjer torsdag 28. april.